lejonkungen

Written by 11:11 e m Animerat, Fantasy, Populärt

LEJONKUNGEN / THE LION KING (1994)

Lejonkungen från 1994

Lejonkungen är en av Disneys mest omtyckta filmer, och är en animerad långfilm om lejon och andra vilda djur på savannen. Filmens handling kretsar kring lejonungen Simba, som blir kung över lejonriket på savannen när hans pappa Mufasa omkommer. Simbas morbror Scar är svartsjuk och vill ta makten från Simba. Han lurar därför Simba att det var hans fel att hans pappa dog. Simba lämnar lejonriket, men återvänder en lång tid senare för att ta ta tillbaka makten och rädda sin mamma, sin barndomskärlek Nala och de andra lejonen. 

Lejonkungen Handling

En dag får kungen Mufasa och drottningen Sarabi i lejonriket på savannen en ny son, Simba. I filmens första scen blir Simba krönt som lejonrikets ny prins. Apschamanen Rafiki smörjer in Simbas panna med kokosmjölk inför hela lejonrikets befolkning bestående av allt ifrån zebror, giraffer och noshörningar till fåglar och antiloper. Simba lever ett härligt liv på savannen med sin bästa kompis Nala, de andra lejonen och sina föräldrar. 

Mufasa tar med Simba runt i lejonriket och lär honom allt om att vara kung och om vilket ansvar som följer med att vara lejonkung. Samtidigt planerar kungens ondskefulle bror Scar, tillsammans med de hysteriska och hungriga hyenorna, hur han ska ta makten över kungariket genom att mörda sin bror. I ett försök att göra sig av med sin konkurrens så lurar Scar ner Simba i en dalgång genom att säga att Mufasa väntar på honom där. Under tiden jagar de onda hyenorna ner en stor flock gnuer i dalgången som springer mot Simba i full galopp. 

Mufasa lyckas ta sig fram till Simba och rädda honom upp ur dalgången och undan gnuerna. Då ser Scar sin chans och knuffar ner Mufasa som blir tragiskt ihjältrampad av de tusentals gnuer som galopperar där. Scar lurar återigen Simba att det var hans fel och säger att han måste ge sig av från lejonriket. Simba, som känner en enorm skam över att ha dödat sin pappa, lyssnar på rådet och ger sig av utan att säga farväl till varken sin mamma eller till Nala. Scar tar över makten och förvandlar lejonriket till en mörk och dyster plats.  

Våra tankar om filmen

Lejonkungen är en berättelse om mod, svek, makt och kärlek. Filmen bjuder på många roliga ögonblick med Simba och hans vänner Nala, Timon och Pumba. Musiken från Lejonkungen är fantastisk och illustrativ och följer med tittaren en lång tid efter. Men lejonkungen är också fylld av många sorgliga ögonblick och stunder, som lämnar de flesta tittare med tårar i ögonen. 

Regissör: Rob Minkoff, Rogers Allers

Skriven av:  Linda Woolverton, Irene Mecchi

Skådespelare: Matthew Broderick, Jeremy Irons, James Earl Jones, Jonathan Taylor Thomas, Moira Kelly

(Visited 759 times, 1 visits today)
Close
Exit mobile version