Biofilmer – Magi på storskärm

En biograf är en av de kulturplatser som fortsätter att locka massorna, trots att streamingtjänster för filmer och serier finns i hemmen i allt större utsträckning. Det är få som kan säga att storskärmens magi inte påverkar dem, men vad är det egentligen som gör upplevelsen av biofilmer så stark? Och vilka är egentligen de bästa biofilmerna genom tiderna?

Vad är det som gör att vi älskar bio?

Den största aspekten är naturligtvis hur omgiven man blir av hela filmupplevelsen. I en biosalong kan en bioduk vara upp till 20 meter lång, vilket gör att man på ett helt annat sätt kan leva sig in i den värld där filmen utspelas. Dessutom brukar biografer investera i högkvalitativa ljudsystem som har surround-funktioner, det vill säga att ljudet hörs runt hela salongen. Detta bidrar också till att man dras in i historien på ett helt annat sätt.

Ny bioteknik verkar ständigt för att göra bioupplevelsen ännu mer uppslukande. Bland annat märks detta vad gäller 3D-filmer samt IMAX-system. I en IMAX-salong täcker skärmen hela väggen, från golv till tak, och rundas även på sidorna för att ännu starkare integrera tittarna i filmens värld.

Slutligen är det även något speciellt med att få uppleva nya filmer tillsammans. Speciellt när det kommer till filmserieklassiker, så som nya superhjältefilmer från Marvel, blir biobesöken extra populära då man upptäcker nya karaktärer, “plot twists” och historier som man väntat på och spekulerat i tillsammans länge. En del reaktioner på biofilmer har till och med blivit virala på nätet när biosalongen gemensamt suckar, gråter, klappar händerna eller skrattar.

Mest vinstdrivande biofilmer genom tiderna

Det finns många listor som pekar på vilka filmer som har varit mest vinstdrivande genom alla tider. Även om vissa listor varierar något i placeringarna och beloppen så finns det några filmer som konstant hamnar på topp 10-listan.

Avatar

Den stora filmen om de blå varelserna har varit med på listan sedan första filmen släpptes 2009, och beräknas ha dragit in nära 3 miljarder dollar. När dess efterlängtade uppföljare Avatar 2, eller Avatar: The Way of Water, kom ut 2022 hamnade även den på topp 10-listan efter att ha tjänat över 2,1 miljarder dollar.

Titanic

Tragedin som lyfte Leonardo Dicaprio och Kate Winslet till skyarna 1997 har en naturlig plats på topp 3-positionerna, med bruttoinkomster på nära 2,2 miljarder dollar. Filmen har bland annat fått 14 Oscars-nomineringar och 11 vinster för bästa film.

Avengers

Marvel har lyckats väl med att dominera superhjältefilmerna på marknaden, och har enligt många listor fyra franchise-filmer på topp 10 listan. Såväl den första Avengers-filmen från 2012 finns med som de massiva uppföljarna Avengers Infinity War (2018) och Avengers Endgame (2019) med 2 miljarder respektive 2,8 miljarder dollar i intäkter.

Längre ner på listan finner man många andra action-klassiker, så som Top Gun Maverick (2022), Flera Star Wars-filmer, samt Jurassic Park.

Kommande biofilmer 2023

En av de stora frågorna varje år är såklart vilka nya filmer som kommer till biosalongerna det året, och inte minst vilka som kommer blir de största, mest populära filmerna. Den som gillar biofilmer kommer ha ett bra år 2023. Listan över filmer som kommer under året inkluderar:

 • A Man Called Otto
 • M3GAN
 • Holy Spider
 • Babylon
 • Magic Mike’s Last Dance
 • Antman and the Wasp: Quantumania
 • Creed III
 • Guardians of the Galaxy Vol 3
 • Elementärt
 • Den Lilla Sjöjungfrun
 • Indiana Jones and the Dial of Destiny
 • Barbie
 • Mission Impossible – Dead Reckoning: Part One
 • Oppenheimer
 • Dune: Part Two
 • Avgrunden

De flesta av dessa filmer kommer att kunna ses på en bio nära dig, men idag behöver man sällan heller vänta länge på att kunna streama biofilmer hemifrån. Med hjälp av streamingtjänster så som SF Anytime kan man snabbt och lätt se biofilm hemma i soffan, såväl nya som gamla klassiker. När man hyr biofilm kanske man inte får samma wow-känsla som i en mörk biosalong, men det kan vara ett billigare och smidigare alternativ att se om klassiker du älskar.

(Visited 97 times, 1 visits today)

Comments are closed.

Close
Exit mobile version