Written by 6:11 e m Hem, Hem Filmer, Hem Storbild

1917

streama 1917

1917 är en amerikansk och brittisk krigsfilm som kom ut i Sverige i slutet av januari 2020. Filmen följer två brittiska soldater som får ett omöjligt uppdrag ett år innan krigets slut. 1917 är regisserad av Sam Mendes, som också står bakom manuset som han skrev tillsammans med Krysty Wilson-Cairns. 1917 vann tre oscar för bästa ljud, bästa foto och bästa specialeffekter. Den blev även nominerad för bästa film, bästa orginalmanus, bästa regi, bästa filmmusik och tre andra kategorier. 1917 vann också en Golden Globe för Bästa Film och Sam Mendes fick en Golden Globe för bästa regi.

Filmen 1917 handling 

På höjden av det första världskriget får två unga brittiska soldater, Schofield och Blake, ett omöjligt uppdrag. Under en svår tidspress måste de ta sig igenom fiendens territorium för att leverera ett meddelande. Detta för att förhindra en dödlig attack på hundratals av brittiska soldater, däribland Blakes egna bror. Vägen dit är inte enkel, utan Schofield och Blake måste ta sig igenom skyttegravar, minor och gårdar som har blivit nedbrända. Genom filmen får vi följa soldaterna som bara försöker att överleva en dålig situation och komma tillbaka till sin familj i liv.  

Våra tankar om filmen?

Det har kommit många filmer om det första världskriget genom tiderna, men ingen som på samma sätt som 1917 har lyckats att göra i deras manus. 1917 är värd deras Oscarsnomineringar och deras vinster, det är utan tvekan en av de bästa filmerna i år. 

Filmen drar in dig från början till slut och det är en otroligt spännande film att följa. Kriget romantiseras inte, utan tack vare användningen av foto och ljus får man se en mer verklig sida av kriget. Filmen har stora namn som Benedict Cumberbatch och Colin Firth i rollerna. Men de verkliga hjältarna i filmen är Dean-Charles Chapman och George MacKay som spelar Schofield och Blake. De är båda skickliga skådespelare och deras utstrålning lyser igenom i hela filmen. Chapman är mest känd för hans roll i Game of Thrones där han spelade Martyn Lannister. MacKay har redan varit med i en rad filmer, men är mest känd för att ha spelat Bodevan i Captain Fantastic. 

Vad 1917 gör bäst är att skildra människorna i kriget, som är satta i en dålig situation som de själva inte har någon kontroll över. Alla soldater – oavsett vilket rank de har försöker bara att hitta sätt att stå ut med kriget. Filmen är spännande och att följa deras uppdrag är inte det som gör filmen fantastiskt – det är istället att följa människorna i kriget. Deras största önskan är enkel – de vill bara överleva, vilket gäller alla oavsett vilken sida de är på i kriget. Det gör det enkelt att känna med karaktärerna och följa deras resa i spänning.  Se filmen här!

Allt fungerar perfekt ihop i 1917 allt från musiken och ljuden i bakgrunden och specialeffekterna. 

Direktör: Sam Mendes 

Skriven av: Sam Mendes och Krysty Wilson-Cairns

Huvudrollen: Dean-Charles Chapman, George MacKay  Benedict Cumberbatch, Colin Firth, och Daniel Mays


Se hela filmen här!

Läs mer om dem senaste filmnyheterna!

(Visited 1 658 times, 1 visits today)
Close
Exit mobile version