Streaming

Streamingtjänster

5/5

Beskrivning:
Streama filmer och serier

Utbud:
Streama filmer och serier

Erbjudande:
Streama filmer och serier

Pris:
Streama filmer och serier

Vilka streamingtjänster finns det?

Idag använder de flesta streamingtjänster för att titta på TV eller film. Förr i tiden var man tvungen att gå till en fysisk videobutik för att hyra en film, som man sen fick låna under en begränsad tidsperiod. Om man följde en TV-serie så var det helt enkelt bara till att se till så att man satte på TVn samma tidpunkt varje vecka, eller kollade upp när reprisen skulle sändas. Idag ser TV- och filmtittandet väldigt annorlunda ut, inte bara i Sverige utan i hela världen. Nu använder de flesta sig av så kallade streamingtjänster, där man kan titta på mängder av filmer och TV-serier precis när man vill oftast mot en månatlig abonnemangsavgift. Idag använder minst 60% av de svenska hushållen sig av en eller flera streamingtjänster som en del av sitt dagliga TV-tittande, för film, TV, barnprogram och sport. 

Idag finns det många olika streamingtjänster att välja mellan, vilka erbjuder något olika innehåll, typ av utbud till varierande priser, kvalitet och uppspelningshastighet. En del streamingtjänster tillåter också att man delar sitt konto med en eller flera andra användare medan en del tjänster inte gör det. Några tillåter nedladdning för att kunna titta på TV-serier i offlineläge och nästan alla erbjuder sina kunder en gratis prova-på period av varierande längd. De vanligaste och mest populära streamingtjänsterna i Sverige idag är Netflix, HBO Nordic, Viaplay, CMORE och SVT Play. Netflix har ett enormt utbud av både TV-serier och filmer, både egenproducerat och inköpt material. HBO Nordic har ett liknande utbud men är framför allt populärt på grund av sina storsäljande TV-serier som Game of Thrones, Westworld och Girls. ViaPlay och CMORE har ett relativt stort utbud av svenskt material om man jämför med många andra streamingtjänster. SVT Play likaså, vilket är bäst på just nordiska TV-serier. Utbudet av streamingtjänster är dock mycket större än så, och i den här jämförelsen går vi igenom ett stort antal tjänster för att skapa en bra överblick som konsument. Vi går igenom de ovan nämnda streamingtjänsterna, plus Disney Plus, Apple TV Plus, SF Anytime och SF kids, Amazon Prime Video samt DPlay Premium. Vissa av dessa tjänsterna är större och har mer spridning utanför Sverige, medan en del av dem är helt eller relativt nya på marknaden. Någon sänder enbart egenproducerat material medan en del enbart köper in rättigheter istället.

Streama Filmer

För den som älskar film så är det en självklarhet att ha minst ett abonnemang för att kunna streama filmer. Om det är just film man föredrar att titta på, så är det bäst att skaffa ett abonnemang hos en streamingtjänst som har ett stort utbud av framför allt filmer. Om man inte känner att pengar är ett hinder, så kan man till och med skaffa abonnemang hos flera olika streamingtjänster för att bredda sitt utbud och få ännu större tillgång till ens favoritklassiker och de nya filmerna som släpps med jämna mellanrum. För filmälskare brukar Netflix vara populärt på grund av sitt stora utbud av både egna filmer och inköpta filmer. Dessutom dyker det hela tiden upp nya titlar. Men medan Netflix har högst kundnöjdhet så har faktiskt Amazon Prime Video det allra största utbudet med över 18 000 stycken olika filmtitlar. Amazon Prime Video är dessutom några tior billigare än Netflix. Vill man vara säker på att kunna se sina favoritfilmer med svensk undertext så är dock Netflix det säkrare valet.

Streama Serier

Om det istället är så att man är en serieälskare så vill man antagligen kunna streama serier så mycket det bara går. Även för de som älskar TV-serier så är både Netflix och Amazon Prime Video populära alternativ. Men bor man i Sverige så är ViaPlay också ett mycket bra alternativ med över 4000 olika serier att välja mellan. Viaplay är faktiskt den andra mest populära streamingsajten i Sverige. HBO Nordic kommer på tredje plats överlag,  en är ofta ett förstahandsval för många som vill följa de stora originalserierna som Game of Thrones, Vikings, Westworld, Girls eller Sex and the City. Viaplay och HBO Nordic kostar båda 109 kronor i månaden, medan Netflix och Amazon Prime Video ligger under hundralappen. HBO Nordic är den enda av dessa fyra aktörer som inte tillåter sina användare att ladda ner tv-avsnitt för att sen kunna njuta av dem när man inte har någon internetuppkoppling.

Netflix

Netflix innehåller mer än 4500 filmer och TV-serier och har ett stort utbud inom framför allt action och äventyr, och familjeutbud. Netflix är uppbyggt för att hela tiden kunna erbjuda användaren förslag på tv och film som är baserade på ens intressen och material som man tittat på innan. Det är praktiskt, men gör det svårare att få en överblick av allt material som finns. 

Netflix innehåller mycket högkvalitativa serier och filmer, men också mycket lågkvalitativt material. De filmer och serier som Netflix dock själv producerar är oftast väldigt populära. Exempel på sådana är Orange is the new black, Black Mirror och Stranger Things. Netflix har tre olika abonnemang att välja mellan (inklusive 30 dagars gratis testperiod) Netflix Pris:

  • Basic: 89 kr/månad, max en användare åt gången, uppspelning i SD-kvalitet.  
  • Standard: 109 kr/månad, två användare åt gången, uppspelning i HD-kvalitet.
  • Premium: 139 &/månad, fyra användare åt gången, uppspelning i UHD och 4K.

HBO Nordic

På HBO Nordic skulle man kunna säga att kvalitet går före kvantitet. Utbudet av både filmer och serier är mindre än Netflix utbud, men här finns fortfarande över 4000 titlar. HBO Nordic fokuserar dock främst på serier framför filmer, och har några av industrins mest populära serier genom tiderna vilka de har unika rättigheter till.
Här finns något inom de flesta genrer, även om det finns mest inom drama och dokumentärer. På HBO Nordic kan man inte ladda ner innehåll för att kunna titta på i offlineläge, men man vara upp till två stycken användare som använder tjänsten samtidigt. HBO Nordic erbjuder också nya kunder en gratis provperiod på 30 dagar, medan ett medlemskap kostar 99 kronor i månaden.

HBO Nordic pris är 99kr /månad. HBO erbjuder även användarna att stream obegränsat med film och serier gratis i 30 dagar.

Cmore

CMOREs utbud är mindre än både Netflix och HBO Nordic med drygt 1500 olika titlar, men har ett bredare utbud när det kommer till variationen. Om man har ett abonnemang hos CMORE så har man tillgång till filmer och serier men även till mycket sport samt TV-kanaler vilket innebär att man man titta på TV live.

Kanaler som ingår är SVT, TV4, Sjuan och Kanal 12. CMORE har mycket material inom framför allt krim och action, och är definitivt bra alternativ om man tycker om svenska kriminalserier. CMORE erbjuder dock något inom de flesta kategorier. CMORE erbjuder nya kunder en lite kortare provperiod på 14 dagar. Grundpaketet på CMORE kostar 109 kronor i månaden, och utöver det finns det tre abonnemang att välja mellan:

Cmore pris är 109kr/ månad och erbjuder obegränsat streaming av film och serier online. Cmore har inte häller någon bindningstid, vilket uppskattas av användarna.

 

Disney Plus

Disney Plus lanserades i November 2019, men är fortfarande några månader från att lanseras i Norden och Sverige. Som namnet avslöjar så innehåller denna streamingtjänst allt material som producerats av Disney, plus filmer och tv-serier som Disney har köpt rättigheterna till. I nuläget innehåller Disney Plus omkring 500 olika filmer och cirka 7500 tv-avsnitt. Exempel är alla Star Wars filmer, Marvel, pixar och kända serier som The Simpsons (30 säsonger!). I samband med lanseringen så kommer allt material från Disney samt ovan nämnda titlar att tas bort från andra streamingtjänster.

I USA kostar Disney Plus 6,99 USD och i Europa kostar det 6,99 EUR. Tjänstens pris i Sverige är inte fastställt men lär ligga omkring 70 kronor, vilket är billigare än många av konkurrenterna.

ViaPlay

ViaPlay är Viasats streamingtjänst. Hos ViaPlay hittar man ett brett utbud vilket inkluderar filmer och serier, TV-kanaler och sportsändningar. De TV-kanaler som man man ta del av är TV3, TV6, TV8 och TV10. ViaPlay har både nya och gamla filmer och serier och producerar även egna titlar precis som flera andra streamingtjänster. Populära och omtyckta titlar på ViaPlay är till exempel Bohemian Rhapsody, Titanic och Bond-filmerna. På ViaPlay kan man smidigt ladda ner filmer och serier som man vill titta på när man är offline, och innehållet går dessutom att titta på i hela Europa. De två olika abonnemangen skiljer sig åt, framför allt beroende på hur mycket sport man vill inkludera i sitt abonnemang:

ViaPlay pris startar från 109kr /månad till 449kr/månad beroende på vad man vill streama och vilket paket man vill ha,

ViaPlay 109kr /månad – Streama filmer serier och barninnehåll såsom barnfilmer, barprogram.

ViaPlay Sport 399kr /månad – Streama serier, barprogram och sport såsom fotboll, hockey, golf och formula 1. (ej filmer)

ViaPlay total 449kr /månad – Streama filmer, serier och sport (bla. Champions League, Premier League, PGA Touren, och NHL).

Alla paket före streaming kan avslutas när man vill.

SF Anytime

SFs streamingtjänst ser något annorlunda ut än de andra tjänsterna som vi har gått igenom på denna sidan. SF Anytime är framför allt fokuserat på film, men har också ett antal olika tv-serier. Med bara några veckors skillnad så har SF Anytime nästan exakt samma utbud som biosalongerna runt om i landet, vilket innebär att man genom denna streamingtjänst kan titta på nästan helt nya filmer direkt från soffan. Istället för att betala en fast månadskostnad för sitt abonnemang så är själva medlemskapet gratis och man betalar istället bara för de filmer som man tittar på och man kan välja att antingen hyra eller köpa en film.

Att hyra en film från SF Anytime kostar mellan 19 och 39 kronor och då får man tillgång till filmen under en begränsad tid. Om man istället väljer att köpa filmen så kostar det mellan 79 och 149 kronor. Det är dyrare än många av de andra streamingtjänsterna men å andra sidan är det billigare än att gå på bio! Ett serieavsnitt kostar mellan 9 och 25 kronor.

SF Anytime pris startar från 9-39kr /film eller serie.

Amazon Prime Video

Amazon Prime Video är den streamingtjänst med allra flest titlar, över 18 000 stycken! Amazon Prime Video är framför allt störst i USA men har även spritt sig till Sverige, dock kan inte alla titlar erbjuda svenska undertexter i nuläget. Amazon Prime Video är framför allt den rätta streamingtjänsten för dem som vill se mest på film och serier.

En rolig detalj med Amazon Prime Video är att när man pausar en film eller serie-avsnitt i tjänsten så listas samtliga skådespelare som är med i den pausade scenen och samma funktion finns för musiken. Denna streamingtjänst är en av de billigaste alternativen med ett månadspris på 5,99 EUR per månad och ett välkomsterbjudande för nya kunder där de första sex månaderna bara kostar 2,99 EUR per månad.

Amazon Prime Video pris före det första 6 månaderna är det 30kr /månad, där efter stiger priset före att streama film och serier till 60kr /månad.

DPlay Premium

DPlay Premium är den reklamfria versionen av Discovery Network och är en playtjänst istället för en streamingtjänst. I DPlay Premium ingår många populära TV-kanaler så som Kanal 5, Kanal 9 och kanal 11 samt Animal Planet, Discovery Channel och Eurosport. På DPlay finns det dock också mängder av filmer och serier. Några av de mest sedda är Top Gear och The Act of Killing. Ett abonnemang hos DPlay Premium kostar svenska användare 79 kronor i månaden, medan ett flertal av de lokala produktionerna från Sverige är gratis.

DPlay pris startar från 79kr /månad upp till 349kr /månad.

DPlay Underhållning 79kr /månad – Streama serier, dokumentärer och filmer utan reklam.

Dplay Live 129kr/ månad – Streama serier, dokumentärer, filmer. Tillgång att streama alla kanaler (Kanal 5, Kanal 11, Discovery Channel, Eurosport, Kanal 9). Streama sport från bla FA cup, Europa Leauge, ATP tennis och OS i Tokyo 2020.

DPlay Total 349kr/ månad (175kr /månad de första 2 månaderna) – Streama sport från Allsvenskan och superettan. Även tillgång till alla DPlay kanalerna (Kanal 5, Kanal 9, Kanal 11, Discovery Channel samt Eurosport). Streama film, serier och dokumentärer. Kommer snart årspaket för 299kr / månad.

Alla paket är utan bindningstid.

SVT Play

SVT Plays utbud är mindre än konkurrenternas utbud, o h fokuserar till en stor de, på live-sändningar från sina TV-kanaler SVT1, SVT2, Barnkanalen, Kunskapskanalen och SVT24. Det går såklart också att se filmerna och tv-programmen i efterhand, ofta under en tidsbegränsad period. Hur stort utbudet är varierar därför och beror också på vilka och hur många andra rättigheter som SVT köper in till tjänsten. När det gäller utbudets bredd så finns det dock inte så mycket att klaga på eftersom att detta inkluderar allt ifrån tv-serier, film och dokumentärer till sport och nyhetssändningar. Numera betalar man för SVT Play genom att en avgift dras via skattsedeln, men kostnaden ligger på cirka 108 kronor per månad för alla i Sverige som är över 18 år och som har ett jobb.

Apple TV Plus

Apple TV Plus har det minsta utbudet av alla streamingtjänsterna och är näst nyast efter Disney Plus. Någonting som är unikt för Apple TV Plus är dock att deras tjänst enbart innehåller egenproducerat, och därmed också sprillans nytt material, så kallade Apple Originals. Men även om utbudet just nu är relativt litet så utlovar Apple nya release varje månad, och har dessutom knutit stora Hollywood-namn till sig som Steven Spielberg, Oprah Winfrey, Jennifer Aniston och Reese Whiterspoon. Dessutom så är denna streamingtjänst en av de billigaste. Det ordinarie månadspriset ligger på 59 kronor, men om man köper en ny Apple-produkt så får man ett års gratis abonnemang på köpet. Om man är student och har ett student-konto på Apple Music så ingår Apple TV Plus helt utan extra kostnad.

Telia Play

Telia Play gör det möjligt för sina användare att titta på film och TV när, var och hur man vill inom hela EU. TELIA play har en stor filmkatalog med en topplista som ger en bra överblick och det finns material inom genrerna drama, action med flera samt för barn. Genom Telia Plays playtjänst kan man också titta på olika TV-kanaler live, samt titta på avsnitten i efterhand.

SF Kids

SF Kids är SFs streamingtjänst för barn. Här ser villkoren och priserna likadana ut. Det som skiljer sig mellan SF Anytime och SF Kids är att alla innehåll på SF Kids är anpassat för just barn. För övrig information se avsnittet här ovan.

Draken Film

Draken Film är en svensk streamingtjänst som drivs av GIFF (Göteborgs filmfestival). På Draken Film kan man streama annorlunda filmval som inte går att hitta överallt. På Draken Film kan man streama dokumentärer, spelfilmer och intervjuer.

Draken Film uppdateras veckovis med nya filmer och dokumentärer. Alla filmer som läggs in har någon slags baktanke eller är sammankopplad på något vis.

Draken Film pris är 79kr/ månad. I det priset kan man streama obegränsat med filmer och dokumentärer. Man kan streama kostnadsfritt i en månad innan man bestämmer sig.

Plejmo - Nedlagd

Plejmo är en an de senaste streamingtjänsterna infom film och serier på nätet. Enligt Plejmo påstår man ha det största utbudet av att streama film och serier online. 

Plejmos prissätning skiljer sig lite från dem andra aktörerna inom streaming. Plejmo erbjuder nämligen en kostnad per visad film samt filmen/ seiens popularitet, ju mer populär ju dyrare blir det. Plejmo pris är mellan 3- 49kr /film.

FAQ

  • Vilka streamingtjänster finns det?

Det finns streamingtjänster inom i princip alla områden och typer av underhållning, inklusive matlagning, sport, barnprogram, nyheter, musik och såklart film och TV. Inom film och TV är de största streamingtjänsterna Netflix, HBO Nordic, ViaPlay, CMORE, SVT Play, Amazon Prime Video, Telia Play, Apple TV Plus, Disney Plus, DPlay och SF Anytime/Kids. 

  • Vilka Streamingtjänster har 4K?

Streamingtjänsterna Netflix, Amazon Prime och Hyrfilm via iTunes har stöd för 4k, men det gäller inte alla titlar. 

 

  • Vilka Streamingtjänster finns tillgängliga i Apple TV?

Alla streamingtjänster respektive appar går att Ladda ner i Apples ”Appstore” och är på så sätt tillgängliga i Apple TV. Om du har en äldre Apple TV 3 – finns endast SVT Play och Netflix.

  • Vilka Streamingtjänster har stöd för Chromecast?

Egentligen har alla streamingtjänster stöd för Chromecast, det som avgör är om appen i ens telefon eller surfplatta har stöd för tekniken eller inte. Men generellt sett så har HBO, Netflix och Amazon Prime Video stöd. Det finns en detaljerad lista på Googles hemsida

  • Vilka streamingtjänster är lagliga?

Patent- och registreringsverket bestämmer om en streamingtjänst är laglig i Sverige och det går enkelt att ta reda på här

(Visited 2 201 times, 1 visits today)

Comments are closed.

Close
Exit mobile version