Apple TV Plus

Senast uppdaterad: 2023-02-01

Apple TV Plus (+) är Apples allra första streamingtjänst för film och TV. Även fast det redan finns rätt många aktörer på marknaden för streamingtjänster så menar Apple att de har mycket att erbjuda dem som vill kunna titta på TV eller film ”på demand” på sin mobil, surfplatta, dator eller smart-TV. De är även den första tjänsten som enbart erbjuder egenproducerat material. Detta pionjärskap gör att tjänsten erbjuder ett lite mindre, om än högkvalitativt utbud.

Den allra mest konkurrenskraftiga delen med Apple TV+ är priset. Apple TV+ är nämligen billigt och i vissa fall till och med helt gratis. För 89 kronor i månaden får man obegränsad tillgång till tjänsten, vilket är ett lägre pris än vad det kostar hos många av de stora konkurrenterna.

För dem som köper en ny Apple produkt, som till exempel en iPhone, iPad, eller MacBook, så får man ett 3 månaders gratis abonnemang för Apple TV+ på köpet. För studenter som redan har ett abonnemang för Apple Music (Apples streamingtjänst för musik) så ingår Apple TV+ utan någon extra kostnad. Dessutom så får man alltid vara upp till sex stycken användare som delar ett abonnemang, så kallad familjedelning.

Apple Originals

Apple TV plus lanserades i slutet av 2019, men redan nu har stjärnskottet över 50 miljoner användare världen över. Många av dessa är dock gratiskunder, och ungefär hälften beräknas ha betalprenumerationer. När Apple TV plus lanserades i november månad 2019 så fanns bara ett fåtal serier och filmer tillgängliga, men löftet från Apple är att nya så kallade Apple Originals (Apples egenproducerade filmer och TV-serier) ska släppas och lanseras i tjänsten varje månad. Namnet är förmodligen taget med inspiration från deras konkurrent Netflix som även de erbjuder Netflix Originals. Idag har flera av tjänstens serier fått stort genomslag på marknaden, där bland annat serien Tedd Lasso.

 

De största 5 Apple Originals serierna är:

The Morning Show

The Morning Show som namnet likt låter är en talkshow som fokuserar på de människor som varje dag arbetar med att väcka amerikanarna på morgonen, och följer intrigerna bakom kameran. Medverkande: Reese Witherspoon, Jennifer Aniston, och Steve Carell

 

Ted Lasso

Denna drama-komedi skildrar omständigheterna kring när en amerikansk fotbollsspelare sätts in för att rädda ett engelskt fotbollslag i kris. Serien har blivit en succé bland såväl kändisar som andra dödliga, allteftersom Ted Lassos sydstats-dialekt arbetat sig in i serien. Medverkande: Jason Sudeikis och Hannah Waddingham.

 

Servant

 1. Night Shyamalan porträtterar i denna psykologiska thriller hur föräldrar som förlorat sitt barn gör allt för att läka, ja de till och med fortsätter livet som de tänkt när de skaffar en barndocka för att ta det bortgångna barnets plats. Riktigt kusligt, med sista säsongen ute nu. Medverkar: Lauren Ambrose, Nell Tiger Free, och Rupert Grint.

For All Mankind

Den här tv-serien handlar om rymden och fokuserar på hur världen hade sett ut idag, om det var sovjeterna som nådde månen innan amerikanarna, och rymdkapplöpningen aldrig stannade av. Medverkande: Joel Kinnaman, Michael Dorman, och Sarah Jones.

 

See

See är en serie kring ett post-apokalyptiskt drama där ett dödligt virus har slagit ut en stor del av mänskligheten. De få överlevande som finns kvar har alla blivit blinda av viruset. Medverkande: Jason Momoa, Alfre Woodard, och Dave Bautista.

Nu finns även följande titlar tillgängliga på Apple TV+:

 • Shrinking
 • Truth Be Told
 • Ghostwriter
 • Snoopy in Soace
 • Oprah’s Book Club
 • Little America
 • Severance
 • Pachinko
 • The War for Football
 • Loot
 • Gutsy

Apple Plus Utbud

Även om utbudet på Apple TV+ definitivt är mindre än utbudet hos konkurrenterna så kan Apple stoltsera med en hel del stora namn och samarbeten. Till exempel så har Apple skrivit kontrakt med både Steven Spielberg och Oprah Winfrey. Förutom att ha bredd vad gäller skådespelare, regissörer, och profiler så har Apple TV+ även satsat på att ha ett mycket brett utbud. Här kan man se allt från dokumentärer, till komedier, draman, rese-bloggar, barnfilmer, kriminalare, etc.

Under 2023 förväntas ett stort gäng nya serier och filmer hamna på plattformen, med över 80 potentiella nya titlar, comebacks, och dokumentärer förväntas dyka upp.

Apple Plus Betyg

För att kunna sammanfatta streamingtjänsten Apple TV plus har vi kokat ner tjänstens egenskaper till några för- och nackdelar som vi väger mot varandra:

 

Fördelar med Apple TV+

 1. Med ett månadspris på 89 kronor så är tjänsten billigare än de flesta av sina konkurrenter. För många kommer tjänsten dessutom att vara gratis, om än bara för en tidsbegränsad period.
 2. För samma pris kan man vara upp till sex stycken användare som delar samma abonnemang och konto. Om man är sex personer som delar på kostnaden blir det dessutom ännu billigare!
 3. Det går att ladda ner filmer och TV-avsnitt så att man kan kolla på dem senare i offline-läge.
 4. Det släpps sprillans nya material varje månad.

 

Nackdelar med Apple TV+

 1. Än så länge har tjänsten ett mindre utbud av filmer och TV. Här gällde kanske dock kvalitet över kvantitet, eftersom de Apple Originals som redan är släppta har rätt tunga namn bakom sig vad gäller både produktion och skådespel.

 

Slutsats

Apple har på ett snyggt sätt expanderat sin marknad till att även inkludera högkvalitativa filmer och serier som de själva producerar, med många kända namn både framför och bakom kamerorna. Trots att de endast visar Apple Originals har de hunnit bygga upp ett relativt brett utbud av material för alla typer av tittare, även om det totala utbudet är mindre än många konkurrenters. Det som givetvis är så bra med Apple är att man enkelt kan ansluta sig med sin iOS eller MacOS enhet, vilket även göra att deras användarvänlighet är ett positivt slag för tjänsten.

 

(Visited 1 900 times, 1 visits today)

Comments are closed.

Close
Exit mobile version