frozen

Written by 9:13 e m Animerat, Fantasy, Populärt

FROST / FROZEN (2013)

Frost / Frozen från 2013

Frost tog världen med storm när den först kom ut för sju år sedan. Men den är än idag högaktuell med sin popularitet. Den musikaliska, dator-animerade filmen bygger på berättelsen om Elsa, en tjej som blir drottning och har förmågan att frysa saker till is. Av misstag råkar hon förvandla sin hemstad till ett is- och vinterlandskap på obestämd framtid. Elsas syster Anna försöker tillsammans med en bergsman, en snögubbe och en ren att bryta förtrollningen och hjälpa Elsa. 

Frost / Frozen Handling

Frost tar plats i kungariket Arendal, vars landskap och natur påminner mycket om Skandinavien. Filmens huvudkaraktärer är de två små prinsessorna Elsa och Anna, som är åtta respektive fem år gamla. De två prinsessorna lever ett roligt och härligt liv i sitt kungarike. 

Förutom att vara prinsessa, så har Elsa dessutom en magisk kraft som gör att hon kan skapa snö och förvandla saker till is. Elsa och Anna älskar att leka ihop, men en dag går det snett och Elsa råkar av misstag skada Anna med sin magiska förmåga. För att skydda prinsessorna och omvärlden från Elsas magi så bestämmer sig kungaparet för att låsa portarna till slottet och hålla Elsa isolerad tills den dag då hon är stor nog att kunna kontrollera sin ismagi. 

Under flickornas uppväxt omkommer kungaparet tragiskt i en båtolycka, och när Elsa fyller 21 år är det därför dags för henne att krönas till kungarikets drottning. Under kröningsceremonin, när slottets dörrar äntligen återigen har öppnats upp för allmänheten gör Elsa ett misstag. Hon råkar avslöja sin ismagi för hela kungariket som nu har förvandlats till is och en evig vinter. För att slippa skammen så flyr Elsa iväg. Hon gör ett tappert försök att hitta sin syster och ta med henne tillbaka till Arendal för att bryta förtrollningen. Vi får vi följa Annas äventyr och hennes nya och gamla vänner. 

Våra tankar om filmen

Frozen/Frost (2013) är skickligt gjord, och har en spännande och välskriven handling. Filmen bjuder på många roliga karaktärer och tokiga situationer. Kärnan i berättelsen är det starka band systrar emellan, som vi får bevittna mellan Anna och Elsa. Efter att ha tittat på Frost/Frozen så är det svårt att få ut filmens soundtrack ur huvudet. De musikaliska insatserna från filmens skådespelare (bl. a. Kristen Bell och Idina Menzel i den engelskspråkiga versionen, och Mimmi Sandén och Annika Herlitz i den svenska) är på topp!

Regissör: Chris Buck, Jennifer Lee

Skriven av:  Jennifer Lee

Skådespelare: Kristen Bell, Idina Menzel, Jonathan Groff

(Visited 256 times, 1 visits today)
Close
Exit mobile version