Askungen

Written by 11:25 e m Animerat, Drama, Fantasy, Populärt

”ASKUNGEN (1950)”

Askungen från 1950

I den här filmen får vi följa Askungen som bor med och arbetar som piga för sin elaka styvmor och hennes två hemska döttrar. När kungen bjuder in till bal för att hans son, prinsen, ska få träffa alla ogifta tjejer i landet så gör styvmodern allt i sin makt för att hindra Askungen från att gå på balen. Men hon får oväntad hjälp från fåglar och möss för att sy sin klänning, och en god fe lägger en förtrollning för att se till så att Askungen kan ta sig till slottet. Askungen dansar med prinsen hela kvällen och han faller pladask för henne. När hon rusar ut för att hinna hem innan förtrollning bryts så tappar hon sin ena glassko. Ska skon hjälpa prinsen att hitta sin prinsessa?

Askungen Handling

Denna familjefilm från Disney handlar om en flicka som växer upp i det hus där hon en gång bodde med sin far och hans nya fru. Efter att hennes far går bort så tvingas flickan att bli piga åt sin styvmor och hennes två döttrar som bor kvar i huset. En dag bjuder rikets kung in till en stor bal för att hitta en fru åt sin sin, prinsen. Alla ungmör i kungariket bjuds in till balen och den elaka styvmodern gör allt i sin makt för att hindra Askungen från att gå på balen. 

Hon ger Askungen fler arbetsuppgifter än hon kan hinna med för att kunna gå på balen. Askungen ger upp hoppet om att kunna gå på balen, hon har ju ändå inte hunnit med att sy upp den klänning som hon tänkt ha på sig. Till sin stora förtjusning så har hennes vänner, mössen och fåglarna, hjälpts åt för att sy upp klänningen och Askungen ger sig redo för att gå på balen ändå. En vänlig fe förtrollar henne och en pumpa som blir till en vacker häst och vagn. 

På balen möter hon prinsen som hon dansar med hela kvällen. Förtrollningen kommer att brytas vid midnatt och strax innan inser Askungen att hon inte har mycket tid på sig att ta sig hem. Hon rusar ut ur slottet och i all sin hast mister hon sin ena glassko. Prinsen, som blivit tokkär i Askungen, inser att han inte ens vet flickans namn. Med hjälp av glasskon ger prinsen sig ut i kungariket i jakt på sin stora kärlek. 

Våra tankar om filmen

Askungen är en klassiker med en historia om klasskamp och kärlek. Filmen har gjorts om flera gånger sedan originalet släpptes, vilket inte är förvånande med en så omtyckt berättelse. Som publik är det svårt att inte ryckas med och heja på stackars Askungen som allt går fel för, tills den där magiska kvällen med balen på slottet…

Regissör: Clyde Geronimi, Wilfred Jackson, Hamilton Luske

Skriven av:  Ken Anderson, Homer Brightman, Bill Peet

Skådespelare: Ilene Woods, Eleanor Audley, Luis Van Rooten, Verna Felton

(Visited 766 times, 1 visits today)
Close
Exit mobile version