Apple TV Plus

Apple TV Plus (+) är Apples allra första streamingtjänst för film och TV. Även fast det redan finns rätt många aktörer på marknaden för streamingtjänster så menar Apple att de har mycket att erbjuda dem som vill kunna titta på TV eller film ”på demand” på sin mobil, surfplatta, dator eller smart-TV. Den allra mest konkurrenskraftiga delen med Apple TV+ är priset, Apple TV+ är nämligen väldigt billigt och i vissa fall till och med helt gratis. För 59 kronor i månaden får man obegränsad tillgång till tjänsten, vilket är ett lägre pris än vad det kostar hos många av de stora konkurrenterna. 

För dem som köper en ny Apple produkt, till exempel en iPhone, iPad eller MacBook, så får man ett års gratis abonnemang för Apple TV+ på köpet. För studenter som redan har ett abonnemang för Apple Music (Apples streamingtjänst för musik) så ingår Apple TV+ utan någon extra kostnad. Dessutom så får man alltid vara upp till sex stycken användare som delar ett abonnemang, så kallad familjedelning. 

Något annat som också skiljer Apple TV plus från de flesta andra streamingtjänster är att enbart Apples egenproducerade material kommer att finnas tillgängligt i tjänsten. Dock så innebär det såklart också att utbudet på Apple TV plus är rätt mycket mindre än de andra streamingjättarnas utbud. 

Apple Originals

Apple TV plus lanserades i slutet av 2019, men redan nu har stjärnstenar över 33 miljoner användare världen över. Många av dessa är dock gratiskunder. Detta är något fler än till exempel den ansra nya streamingtjänsten Disney Plus, som å andra sidan inte har lanserats i Norden än. När Apple TV plus lanserades i november månad 2019 så fanns bara ett fåtal serier och filmer tillgängliga, men löftet från Apple är att nya så kallade Apple Originals (Apples egenproducerade filmer och TV-serier) ska släppas och lanseras i tjänsten varje månad. Namnet är förmodligen taget med inspiration från deras konkurrent Netflix då de även erbjuder Netflix Originals 

De första 5 Apple Originals är: 

 

The Morning Show

The Morning show som namnet likt låter är en talkshow som fokuserar på de människor som varje dag arbetar med att väcka amerikanarna på morgonen. Medverkande just nu: Reese Witherspoon och Jennifer Aniston. 

Dickinson 

Dickinson är en komediserie om den kända författaren Emily Dickinsons liv, med fokus på jämlikhet och kvinnors rättigheter under Dickinsons era. Medverkande: Hailee Steinfeld och Jane Krakowski. 

The Elephant Queen

Den här vackra familjesokumentären följer elefantmamman Athena och hennes kamp för att skydda sin flock över den afrikanska savannen. 

For All Mankind 

Den här tv-serien handlar om rymden och fokuserar på hur världen hade sett ut idag, om inte rymdkapplöpningen hade stannat av. Medverkande: Joel Kinnaman, Michael Dorman och Sarah Jones.

See

See är en serie kring ett post apokalyptiskt drama där ett dödligt virus har slagit ut en stor del av mänskligheten. De få överlevande som finns kvar har alla blivit blinda av viruset. Medverkande: Jason Momoa, Alfre Woodard och Dave Bautista.

Nu finns även följande titlar tillgängliga på Apple TV+:

 • Helpsters
 • Snoopy in Space
 • Ghostwriter
 • Oprah’s Book Club
 • Servant
 • Truth Be Told
 • Little America
 • Hala
 • Mythic Quest: Raven’s Banquet
 • Visible: Out on Television

Apple Plus Utbud

Även om utbudet på Apple TV+ definitivt är mindre än utbudet hos konkurrenterna så kan Apple stoltsera med en en del stora namn och samarbeten. Till exempel så har Apple skrivit kontrakt med både Steven Spielberg och Oprah Winfrey. Steven Spielberg har till exempel producerat Amazing Stories som är planerad att släppas senare i år. Under 2020 är cirka 25-30 helt nya filmer och serier planerade att släppas, alla har dock inte fått ett datum för det än. 

En av storfavoriterna bland det nya materialet är Mythic Quest: Raven’s Banque, producerad av skaparna av It’s always sunny in Philadelphia. Komediserien handlar om ett spelföretag, och utspelar sig i en klassisk kontorsmiljö med många skratt utlovade.

Apple Plus Betyg

För att kunna sammanfattat streamingtjänsten Apple TV plus har vi kokat ner tjänstens egenskaper till några för- och nackdelar som vi väger emot varandra:

Fördelar med Apple TV+

 1. Med ett månadspris på 59 kronor så är tjänsten billigare än de flesta, kanske till med och alla, av sina konkurrenter. För många kommer tjänsten dessutom att vara gratis, om än bara för en tidsbegränsad period. 
 2. För samma pris så kan man vara upp till sex stycken användare som delar samma abonnemang och konto. Om man är sex personer som delar på 59 kronor så blir det till och med ännu billigare!
 3. Det går att ladda ner filmer och TV-avsnitt så att man kan kolla på dem senare i offline-läge. 
 4. Det släpps sprillans nytt material varje månad.

Nackdelar med Apple TV+

 1. Än så länge så har tjänsten ett väldigt litet och begränsat utbud av filmer och TV. Här gällde kanske dock kvalitet över kvantitet, eftersom att de Apple Originals som redan är släppta har rätt tunga namn bakom sig både vad gäller produktion och skådespel.

Slutsats 

Vi är medvetna  att Apple som företag har ett stort intresse att nypa åt sig nya marknadsandelar på produkter och tjänster – så vi ser framemot när Apple börjar investera i content på riktigt då vi förväntar oss att det lär ske markant kommande åren! Det som givetvis är så bra med Apple är att man enkelt kan ansluta sig med sin iOS eller MacOS enhet – så användarvänligheten slår givetvis konkurrenterna men tyvärr så erbjuder utbudet inget att hänga i julgranen för nu. 
(Visited 1 767 times, 1 visits today)

Comments are closed.

Close