HBO Filmer

HBO Nordic Filmer

År 2012 kom en av tv-världens giganter till Norden: HBO. HBO är ett amerikanskt TV-bolag ägt av Warner Bros. Discovery som skördat stora framgångar i USA och många andra delar av världen. Redan år 2008 försökte bolaget ta sig in på den skandinaviska marknaden, men misslyckades. I stället lanserades HBO Nordic under 2012 tillsammans med Parsifal International. Ungefär nio år senare, under slutet av 2021, bytte streamingtjänsten namn till HBO Max.

Det är en streamingtjänst som går att kolla på via datorn, surfplattan och telefonen. För att komma åt tjänstens filmer och serier är det ett tillsvidareabonnemang hos HBO som gäller. Du kan välja mellan ett månatligt abonnemang om 89 kronor i månaden och ett årsabonnemang som kostar 699 kronor för ett år. Det sistnämnda alternativet innebär att man sparar ungefär 350 kronor om året.

HBO Nordic hade inte filmälskarna som högsta prioritet. De kategoriserade knappt ”Filmer” på hemsidan. Detta har dock ändrats i och med att HBO Max uppkom. Numera är detta en streamingtjänst fylld av populära filmtitlar, och som därmed kan vara ett bra alternativ för filmfantasten.

En stor fördel med HBO är att utbudet konstant blir uppdaterat och att det hela tiden trillar in nya filmer att välja bland. Dock är filmutbudet fortsatt långt ifrån heltäckande. Innan du väljer att bli kund här kan det därför vara en fördel att jämföra utbudet med andra tjänster, såsom Netflix som ofta benämns som en av de bästa aktörerna vad gäller film. Här kan du läsa mer om de bästa filmerna på Netflix.

1. Dunkirk – (2017)

dundrik

Handling: I Christopher Nolans hyllade film reser vi till staden Dunkirk i Frankrike år 1940, där den tyska armén precis genomfört ett anfall. Nära en miljon soldater är nu strandsatta och behöver evakueras. Det enda sättet att ta sig hem är via sjövägen, som övervakas av tyska stridsflygplan. I filmen ser vi magnifika skådespelarinsatser av bland andra Tom Hardy, Kenneth Branagh och Fionn Whitehead. Dessutom spelar popstjärnan Harry Styles en bärande roll.

Filmen.se betyg: 5

2. The Wizard of lies – (2017)

The wizard of lies
The wizard of lies Filmen.nu

Handling: Wizard of Lies har Robert De Niro i huvudrollen och han spelar Bernie Madoff som var en pionjär inom finansvärlden i USA. Det visar sig dock att hela Madoffs verksamhet är en bluff och att han har lurat sina klienter på 65 miljoner dollar. Han svek inte enbart sina

klienter, men även hela sin familj i sina lögner.

Filmen.se betyg: 4

3. The Batman – (2022)

The Batman

Handling: En av världens mest kända filmhjältar är tillbaka – Batman, nu spelad av Robert Pattinson. Mitt i en valrörelse i Gotham hittas stadens borgmästare död i sitt hem. Bakom mordet ligger en seriemördare, som fortsätter skörda offer. På mordplatserna lämnas gåtor adresserade till Batman, som nu måste ta upp jakten på mördaren illa kvickt.

Filmen.se betyg: 4

4. Interstellar – (2014)

intersteller

Handling: Interstellar utspelar sig år 2067 – en tid då jorden och dess befolkning hotas av klimatkatastrofer. Samtidigt har NASA upptäckt ett maskhål i rymden som leder till tre planeter som skulle kunna vara mänsklighetens räddning. En grupp forskare och piloter tillsätts för att undersöka maskhålet. En av dem är piloten John Cooper (Matthew McConaughey), som nu måste lämna sin dotter för att ge sig ut på det farliga uppdraget i rymden.

Filmen.se betyg: 4

5. Darkest Hour – (2017)

darkest hour

Handling: Winston Churchill var en av 1900-talets viktigaste och mest tongivande personer. I den här biografiska filmen får vi följa den då nyligen tillsatte premiärministern, spelad av Gary Oldman, och hans kamp mot nazisterna under andra världskriget. Under denna mörka tid ställs Churchill inför en rad viktiga frågor och beslut, samtidigt som han bär en hel nation på sina axlar.

Filmen.se betyg: 4

6. Mad Max: Fury Road – (2015)

mad-max-fury-road

Handling: I denna fjärde film i Mad Max-serien befinner vi oss, som brukligt är, mitt i öknen. Livsförhållandena är svåra och människor slåss för att överleva. Det är nu upp till de två rebellerna Max (Tom Hardy) och Furiosa (Charlize Theron) att försöka återställa ordningen. Samtidigt plågas Max av sorg efter att ha förlorat både fru och barn i det kaos som orsakade misären.

Filmen.se betyg: 4

7. Inglourious Basterds – (2009)

basterds

Handling: I Quentin Tarantinos mästerverk från 2009 spelar Brad Pitt ledare för en liten grupp soldater – ”The Basterds”. Gruppen, som är ökänd för att döda nazister på brutala och kreativa sätt, får i uppdrag att infiltrera Frankrike som ockuperats av den tyska armén. Samtidigt följer vi en judisk fransyska, spelad av Mélanie Laurent, som har långtgående planer på att hämnas på tyskarna som utplånade hennes familj.

Filmen.se betyg: 4

8. En man som heter Ove – (2015)

En-man-som-heter-Ove-7-e1466427585135

Handling: En man som heter Ove är en film som är baserad på Fredrik Backmans populära bok med samma namn. Den handlar om mannen Ove som precis förlorat sitt livs kärlek – hans fru Sonja. Inte långt därefter förlorar Ove också sitt jobb. Han ser enbart en utväg: att ta livet av sig. Men hans planer förändras av olika anledningar, som till exempel tvåbarnsfamiljen som flyttar in i huset bredvid.

Filmen.se betyg: 4

9. The Notebook – (2004)

Notebook

Handling: En man på ett vårdhem läser en historia för en kvinna om två unga människor – Allie Hamilton och Noah Calhoun. Noah är fattig och Alice är rik, men det stoppar inte deras romans under sommaren. När sommaren är slut måste de skiljas åt, men när de träffas många år senare finns deras känslor fortfarande kvar – trots att Allie är förlovad med en annan man.

Filmen.se betyg: 4

10. Captain Phillips – (2013)

captain philips

Handling: Captain Phillips med Tom Hanks i huvudrollen är en film som bygger på en verklig händelse. Den handlar om Richard Phillips som är en sjökapten ute på Indiska oceanen. Under 2009 togs han som gisslan av somaliska sjörövare, vilket vi får följa i filmen.

Filmen.se betyg: 4

11. Don’t Worry Darling – (2022)

dont-worry-darling-

Handling: I en glamorös förort i Kalifornien på 1950-talet lever en hemmafru ett till synes stillsamt och lyxigt liv. Männen i samhället kör varje morgon ut i öknen för att jobba på ett hemligt projekt, samtidigt som fruarna dricker drinkar vid poolen. När det till slut börjar komma fram mörka hemligheter om männens jobb vänds tillvaron upp och ner.

Filmen.se betyg: 3,5

12. Jane Fonda in Five Acts – (2018)

jane fonda

Handling: Jane Fonda in Five Acts är en dokumentärfilm som följer skådespelerskan Jane Fonda genom åren. Filmen följer hennes familjeliv som inte alltid varit perfekt, men också hennes politiska karriär. Intervjuerna i dokumentären med Jane Fonda är ärliga, och hon ger en uppriktig insikt i hennes liv som du aldrig sett innan.

Filmen.se betyg: 3,5

13. Dune – (2021)

dune

Handling: Dune handlar om en ung, begåvad man vid namn Paul Atreides. Det faller på Pauls lott att bege sig till en av universums farligaste planeter, i syfte att säkra framtiden för hans familj och folk. Väl på planeten uppstår en konflikt – det finns onda krafter som, liksom Paul, vill åt planetens tillgångar. I rollistan hittar vi stora namn som Timothée Chalamet och Zendaya samt de svenska stjärnorna Rebecca Ferguson och Stellan Skarsgård.

Filmen.se betyg: 3,5

Är du mer lockad av att ha ett seriemaraton till helgen? Vi har självklart också samlat en lista med bra HBO Serier att kolla på.

HBO Nordic Filmer

Utbudet av HBO Nordic filmer var tidigare ganska tunt och tråkigt. Det mesta som fanns att erbjuda var gamla klassiker så som Forrest Gump och Catch Me If You Can eller Nicholas Sparks roman Dear John, som du förmodligen redan sett ett flertal gånger. Dock fanns klassiska filmer som Sagan om ringen att kolla på hos HBO Nordic. Numera är verkligheten en annan.

Trots att Sagan om ringen inte längre finns att streama på HBO finns numera, sedan tjänstens namnbyte, ett stort utbud av filmer på HBO. Och många av dem håller hög kvalitet, som du kan se i listan över bästa filmerna på HBO ovan. Därför har denna streamingtjänst utvecklats till ett fullgott alternativ för den som vill se förstklassig film.

Tidigare låg fokus som sagt inte på att erbjuda ett stort utbud av filmer hos HBO Nordic. I stället lades störst kraft på deras utbud av serier, något de fortsatt göra trots att filmutbudet vuxit. HBO är en av de främsta aktörerna vad gäller serier. De ligger bakom populära titlar som Game of Thrones, The Last of Us och The White Lotus. Läs mer om de bästa serierna på HBO här.

Bästa filmer på HBO 2023

HBO är sedan länge kända för deras egenproducerade serier. Numera är det dock inte bara serier man producerar själva, utan även filmer. I utbudet hittar vi bland annat The Wizard of Lies och Jane Fonda in Five Acts.

Som vi tidigare nämnt är utbudet av filmer på HBO långt ifrån statiskt. Nya titlar tenderar att inkomma varje månad. Det kan handla om såväl klassiska som nya titlar. Exempelvis var man snabba med att addera Don’t Worry Darling och The Batman till sitt utbud efter att de gått upp på bio. Det kan därför vara en fördel att med jämna mellanrum kika in på tjänstens webbplats eller app för att se om det kommit in något nytt som tilltalar dig.

Hur blir utbudet på nya HBO?

Under år 2022 blev det officiellt att HBO gör ytterligare en satsning för att bredda sitt varumärke. Det handlar om en sammanslagning med streamingtjänsten Discovery Plus, som liksom HBO ägs av Warner Bros. Discovery. Satsningen planeras komma till Europa under 2024.

I sammanslagningen ska de två tjänsternas utbud kombineras. Detta innebär sannolikt att det kommer komma mer realityserier till HBO, då det är Discovery Plus främsta styrka. Filmutbudet antas dock inte påverkas särskilt mycket, utan stå sig ganska likt hur det ser ut i dag. Därmed kan streamingtjänsten fortsatt vara ett bra alternativ för filmälskaren även efter att den byter skepnad.

(Visited 1 262 times, 1 visits today)

Comments are closed.

Close