Amazon Prime Video

Amazon Prime Video är den streamingtjänst i världen som har allra flesttitlar i sitt utbud, omkring hela 18 000 stycken. Dessutom är månadspriset för Amazon Prime Video ett av de billigaste på marknaden, och ett medlemskap går att dela mellan tre stycken användare. Det finns bara ett sorts medlemskap och det ger tillgång till hela Amazon Prime Videos utbud. Trots att Amazons e-handel inte finns i Sverige så kan svenskarna ändå ta del av deras streamingtjänst Amazon Prime Video. Streamingtjänsten erbjuder sina användare både filmer och serier, samt både egenproducerat material och inköpta titlar från nätverk och streamingjättar. 

Amazon Prime Sverige

Amazon Prime Sverige är störst i USA, varifrån tjänsten ursprungligen också kommer ifrån, men är nu också tillgänglig i Sverige. Utbudet i Sverige är stort, men den begränsande faktorn är tillgången till svenska undertexter. Antalet titlar med svenska undertexter är inte så många, och de översättningar som finns är ofta inte av särskilt hög kvalité. Svenska tittare har bland annat vittnat om att översättningarna till exempel ofta blandar mellan kilometer och miles, vilket kan vara förvirrande. Det bästa alternativet är således om man kan se på filmer och serier utan att behöva svenska undertexter. 

 

Funktionalitet

Gränssnittet i Amazon Prime Video är inte av toppkvalitet. Användare har till exempel klagat på komplicerade menyer, och att det kan vara svårt att hitta högklassigt material bland mycket material av lägre kvalitet. Många användare saknar också en ”fortsätt titta”-funktion som finns hos många andra streamingtjänster. Amazon Prime Video är dock tillgängligt på de allra flesta plattformar, som PS3 och PS4, Xbox, Nintendo, AirPlay, Chromecast och Apple TV. Tjänsten är också tillgängligt på många smart-TVs. Tillsammans med TV- och filmsidan IMDB så har Amazon tagit fram en tjänst i Amazon Prime Video som heter X-ray. Tjänsten innebär att när användaren pausar en film eller ett serieavsnitt så kommer det upp en lista på skärmen med namnen på de skådespelare som är med i just den pausade scenen, samt vilken musik som spelas. Amazon Prime Video har bra funktionalitet vad det gäller att titta på film och TV i offline-läge. Varje titel kan laddas ner till två av användarens enheter, och nedladdning ska kunna göras för samtliga titlar på hela streamingtjänsten vilket är närmast unikt. Hur länge det går att se titlarna i offline-läge efter att de har laddats ner skiljer sig från titel till titel. 

Amazon Prime Utbud

Amazon Prime Video passar bäst för användare som framför allt vill använda sin streamingtjänst för att se på film och serier, till skillnad från till exempel sport och nyheter. Utbudet är som sagt mycket stort, med hela 18 000 olika titlar, men kvalitén på utbudet varierar. Här finns det både populära klassiker, nysläppta storsäljare och riktiga så kallade kalkoner. Amazon delar både titlar som är egenproducerade och som därmed inte går att se någon annanstans, och material som är inköpt. Eftersom att det titlarna med svenska undertexter är begränsade så är Amazon Prime Video därför inte den bästa streamingtjänsten för barnfamiljen. Det finns heller ingen särskilt anpassad sida för barnfamiljer där man kan kontrollera innehållet för sina minderåriga barn, som det gör hos andra streamingtjänster. 

Exempel på filmer och serier som många säger att man inte ska missa som tittare, alla med höga betyg är: 

 • Ur Varselklotet, originaltitel Tales from the Loop (sci-fi; betyg på IMDB: 7,4)
 • This is Us (drama; betyg på IMDB: 8,7)
 • Supernatural (rysare, fantasy och drama; betyg på IMDB: 8,4)
 • Fleabag (komedi och drama; betyg på IMDB: 8,7)
 • Startup (thriller, drama; betyg på IMDB: 8,1)
 • Grand tour (motor och drama; betyg på IMDB: 8,8)
 • The man in the high castle (drama; betyg på IMDB: 8,1)
 • American Gods (fantasy och action; betyg på IMDB: 8,1). 
 

Kvalité

Amazon Prime Video är en av väldigt få streamingtjänster i Sverige som erbjuder sina tittare uppspelning i 4k, den bästa uppspelningskvalitén. Här finns också hdr-material. Det är dock inte alla plattformar som stöder uppspelning i 4k, så därför är det snarare användarens plattform som begränsar uppspelningskvalitén. Den höga bildkvalitén är dock en av de största fördelarna med Amazon Prime Video. Pris

Som tidigare nämnts så har Amazon Prime Video ett av de lägsta månadspriserna av alla streamingtjänster, trots att de också har det största utbudet. Som en ny användare kan man dessutom ta del av ett mycket ekonomiskt fördelaktigt erbjudande. De första sex månaderna som kund kostar nämligen bara 2,99 EUR (cirka 30 kronor) per månad, och sedan stiger månadskostnaden till 5,99 EUR (cirka 60 kronor). Det är fortfarande ett mycket konkurrenskraftigt pris i relation till konkurrenternas priser, vilka ofta ligger över hundralappen varje månad. 
 

Amazon Prime Sverige - Betyg

Amazon Prime Video är streamingtjänsten för dig som är på jakt efter en billig streamingtjänst med stort utbud, där toppfilmer och omtyckta klassiker blandas med tvivelaktiga kalkoner. Priset på 60 kronor i månaden (efter 30 kronor per månads de första 6 månaderna) är en hel del billigare än en majoritet av konkurrenterna. En bra bildkvalitet och uppspelning i 4k väger upp för den något röriga kategoriseringen i tjänsten och inte den bästa användarvänligheten. Det generösa offline-utbudet är också en stark fördel för den här streamingtjänsten. När det kommer till Amazon Prime Video Sverige så har tjänsten fortfarande mycket att jobba på och särskilt när det kommer till de svenska undertexterna. Översättningarna behöver bli både fler, det vill säga för fler titlar, och bli av högre kvalitet. Om man inte förstår engelska så bra så är annars utbudet för den svenske användaren mycket mindre än 18 000 titlar.  

Betyg för Amazon Prime Sverige: 3/5

Fördelar med Amazon Prime:

 • Ett billigt månadspris med tillgång till hela tjänstens utbud
 • Uppspelning i 4k
 • Hela tjänstens utbud går att ladda ner och kolla på i offline-läge

Nackdelar med Amazon Prime:

 • Begränsat utbud med svenska undertexter, och låg kvalitet på den översättning som finns
 • Något rörig kategorisering
 • Tjänsten har haft en del tekniska problem
(Visited 129 times, 1 visits today)

Comments are closed.

Close