Amazon Prime Video

Amazon Prime Video

Amazon Prime Video är den streamingtjänst i världen som har allra flest titlar i sitt utbud, omkring hela 18 000 stycken. Dessutom är månadspriset för Amazon Prime Video Sverige ett av de billigaste på marknaden, och ett medlemskap går att dela mellan tre stycken användare. Det finns bara ett sorts medlemskap och det ger tillgång till hela Amazon Prime utbud. Trots att Amazons e-handel inte finns lika utbrett i Sverige ännu så kan svenskarna ändå ta del av deras streamingtjänst Amazon Prime Video. Streamingtjänsten erbjuder sina användare både filmer och serier, samt både egenproducerat material och inköpta titlar från andra nätverk och streamingjättar, inklusive svenska titlar.

Amazon Prime Sverige

Amazon Prime är ett medlemskap för dig som exklusivt handlar hos Amazon.se. För dig som medlem betalar man en löpande månadsavgift där man sedan har ett flertal fördelar att nyttja hos Amazon andra tjänster – så som att du t.ex. får fri frakt på dina beställningar eller får snabbare leveranser än vanligt.

Vad ingår i Amazon Prime?

I Amazon Prime ingår en rad olika förmåner för dig som medlem för att du ska få det bästa av flera världar – som bland annat:

 • Fri Frakt: Som Prime medlem får du Fri frakt på alla leveranser – oavsett volym eller ordersumma!
 • Snabba leveranser: Något som är välkänt i USA är att man med Amazon Prime får leverans samma dag – vilket förmodligen kommer finnas tillgängligt i Sverige i storstäder som Stockholm.
 • Exklusivt utbud: Få förtur till nya produkter som släpps hos respektive handlare på Amazon – det går även att använda sig av prenumerationstjänster.
 • Amazon Prime Video: Streama film och få tillgång till tusentals filmer och tv-serier som är framtaget exklusivt för Amazon Prime.
 • Amazon Kindle Sverige: Få tillgång till ett bibliotek och fri nedladdning av utvalda ljudböcker varje månad direkt i din Kindle läsplatta.
 • Amazon Prime Gaming: Som Amazon Prime medlem får du utnyttja Twitch Prime där du kan spela spel gratis, få erbjudanden, samt vara med i tidiga släpp och annat kul för dig som e-sport älskare!

Funktionalitet – Chromecast, PS4 eller AirPlay?

Gränssnittet i Amazon Prime Video är inte av toppkvalitet. Användare har till exempel klagat på komplicerade menyer, och att det kan vara svårt att hitta högklassigt material bland mycket material av lägre kvalitet. Många användare saknar också en ”fortsätt titta”-funktion som finns hos många andra streamingtjänster.

Amazon Prime Video är dock tillgängligt på de allra flesta plattformar, så som PS3 och PS4, Xbox, Nintendo, AirPlay, Chromecast, och Apple TV. Tjänsten är också tillgängligt på många smarts-TVs. Tillsammans med TV- och filmsidan IMDB så har Amazon tagit fram en tjänst i Amazon Prime Video som heter X-ray. Tjänsten innebär att när användaren pauser en film eller ett serieavsnitt så kommer det upp en lista på skärmen med namnen på de skådespelare som är med i just den pausade scenen, samt vilken musik som spelas.

Amazon Prime Video ger också ett generöst svar till frågan om hur många kan kolla på Amazon Prime samtidigt. Upp till tre enheter kan nämligen kopplas till samma Amazon Prime konto, och kan streama filmer och serier samtidigt, utan extra kostnad.

Amazon Prime Video har bra funktionalitet vad gäller att titta på film eller TV i offline-läge. Varje titel kan laddas ned till två av användarens enheter, och nedladdning ska kunna göras för samtliga titlar på hela streamingtjänsten vilket är närmast unikt. Man kan även välja att ladda ned individuella avsnitt eller hela säsonger av serier. Hur länge det går att se titlarna i offline-läge efter att de har laddats ned skiljer sig från titel till titel. Idag går det inte att spela upp nedladdade material med Chromecast eller AirPlay, men fungerar på de flesta andra enheter.

Amazon Prime Utbud i Sverige?

Amazon Prime Video passar bäst för användare som framför allt vill använda sin streamingtjänst för att se på film och serier, till skillnad från till exempel sport och nyheter. Utbudet i Sverige är som sagt mycket stort, med över 18 000 olika titlar, men kvalitén på utbudet varierar. Här finns både populära klassiker, nysläppta storsäljare, och riktiga så kallade kanoner. Amazon Prime delar både titlar som är egenproducerade och som därmed inte går att se någon annanstans, blandat med material som är inköpt.

Trots att Amazon Prime inte funnits tillgängligt i Sverige länge så har de arbetat hårt för att införa tillräckliga material för hela familjen. Idag erbjuder de till exempel föräldrakontroll på deras Amazon Prime film och Amazon Prime serier, genom att använda sig av pinkoder för att kunna ta sig runt köp och åldersgränser. Pinkoderna måste installeras manuellt på den enhet det gäller, och om flera enheter används måste koderna installeras manuellt på samtliga.

Amazon Primes utbud i Sverige är stort, men den begränsande faktorn är tillgången till högkvalitativa svenska undertexter. Till exempel har det vittnats om att översättningarna kan blanda ihop ”kilometer” och ”miles”, vilket kan vara förvirrande för dig som streamat en film. Det bästa utbudet är således om man kan se på filmer och serier utan att behöva svenska undertexter. För dig som gillar att streama film direkt från Hollywood, så är Amazon Prime Video såklart ett måste!

Bästa Amazon Prime film just nu

 • My Policeman (2022, drama, romans, IMDB betyg 6.5/10)
 • Hotell Transylvanien: Ombytta Roller (2022, komedi, äventyr, IMDB betyg 6/10)
 • House of Gucci (2021, kriminell, drama, IMDB betyg 6.6/10)
 • Gudfadern (1972, kriminell, drama, IMDB betyg 9.2/10)
 • Jaws (1975, äventyr, thriller, IMDB betyg 8.1/10)
 • Spider Man 3 (2007, action, äventyr, IMDB betyg 6.3/10)

Bästa Amazon Prime serier just nu

 • Lord of the Rings: Rings of Power (2022-, äventyr, action, IMDB betyg 6.9/10)
 • Good Omens (2019-2023, komedi, fantasy, IMDB betyg 8.0/10)
 • Mad Men (2007-2015, drama, IMDB betyg 8.7/10)
 • The Boys (2019-, action, komedi, IMDB betyg 8.7/10)
 • Allt eller Inget: Arsenal (2022, dokumentär, IMDB betyg 8.3/10)

Kvalité – Upplösning i 4K!

Amazon Prime Video är en av väldigt få streamingtjänster i Sverige som erbjuder sina tittare uppspelning i 4K, den bästa uppspelningskvalitén. Här finns också HDR-material. Det är dock inte alla plattformar som stödjer uppspelning i 4K, så därför är det snarare användarens plattform som begränsar uppspelningskvalitén. Den höga bildkvalitén är dock en av de största fördelarna med Amazon Prime Video.

Vad kostar Amazon Prime Video?

Som tidigare nämnt så har Amazon Prime Video ett av de lägsta månadspriserna av alla streamingtjänster, trots att de också har det största utbudet. Som en ny användare kan man dessutom ta del av ett mycket ekonomiskt fördelaktigt erbjudande. Man kan nämligen starta med en kostnadsfri månad, innan priset sedan höjs till 59 kronor i månaden. Förutom ett ovanligt lågt Amazon Prime pris så är prenumerationen även helt bindningsfri, vilket betyder att du kan avsluta prenumerationen när du vill. Detta är ett mycket konkurrenskraftigt pris i relation till konkurrenternas priser, vilka ofta ligger över hundralappen varje månad.

Besök Amazon Prime för mer info om deras utbud och vad som ingår i Amazon Prime!

Amazon Prime Sverige – Betyg

Amazon Prime Video är streamingtjänsten för dig som är på jakt efter en billig streamingtjänst med ett stort utbud, där toppfilmer och omtyckta klassiker blandas med tvivelaktiga kalkoner. Priset på 59 kronor i månaden (efter 30-dagar betalningsfritt) är en hel del billigare än en majoritet av konkurrenterna. En bra bildkvalitet och uppspelning i 4K väger upp för den något röriga kategoriseringen i tjänsten och inte den bästa användarvänligheten. Det generösa offline-utbudet är också en stark fördel för den här streamingtjänsten.

När det kommer till Amazon Prime Video Sverige så har tjänsten fortfarande mycket att jobba på och särskilt när det kommer till de svenska undertexterna. Översättningarna behöver bli både fler, det vill säga för fler titlar, och bli av högre kvalitet. Om man inte förstår engelska så bra så är annars utbudet för den svenska användaren betydligt mindre än 18 000 titlar, även om allt fler svenska titlar börjat anlända hos tjänsten.

Betyg för Amazon Prime Sverige: 3/5

Fördelar med Amazon Prime:

 • Ett billigt månadspris med tillgång till hela tjänstens utbud
 • Uppspelning i 4K
 • Hela tjänstens utbud går att ladda ned och kolla på i offline-läge

Nackdelar med Amazon Prime:

 • Begränsat utbud med svenska undertexter, och låg kvalitet på den översättning som finns
 • Något rörig kategorisering
 • Tjänsten har haft en del tekniska problem
 • Mindre användarvänligt, speciellt när det kommer till familjeprogram och föräldrakontroll
(Visited 1 625 times, 1 visits today)

Comments are closed.

Close