SVT Play

SVT Play tjänstens logotyp

SVT Play är en svensk streamingtjänst som visar diverse tv-program och live kanaler. I grund och botten är det Sveriges Televisions egen webb-tv, som i dagsläget används för att kolla på olika program, serier och filmer online. Sen år 2006 har SVT Play levererat ett nästintill komplett utbud av hela SVT:s utbud, där du nu har möjligheten att streama samtliga program i efterhand via webbtjänsten. 

Idag kan du streama SVT Play Sport, SVT Play Barn samt en hel del andra kategorier av tv-relaterade program. Det är även SVT Play som står för att visa den svenska julkalendern – på sidan kan du streama julkalender 2020. Det bästa är att tjänsten är helt gratis och tillgänglig för alla. 

SVT Play – bara i Sverige?

Trots att SVT Play från början är en svensk streamingtjänst som sänder mestadels svenska program, serier och filmer så är tjänsten idag tillgänglig att användas över hela världen. Däremot är vissa program av rättighetsskäl begränsade och kan bara ses i Sverige. 

I vissa fall kan man dock uppleva lite strul och komplikationer när det kommer till att kolla på SVT play då man är utomlands, det vill säga utanför Sverige. Det beror helt enkelt på att SVT:s tjänst finansieras av den så kallade Public service-avgiften, vilken i fråga inte räknas som en betaltjänst. 

Av den anledningen är SVT Play lite svårare att ”ta med sig” utanför landets gränser. EU:s förordning prioriterar helt enkelt de tjänster som man betalar för i den frågan, och eftersom SVT Play är gratis så kommer den i andra ledet. Men som sagt, går allt som det ska så kan många av de program som sänds på sidan även ses utomlands. 

SVT Play – Går det att streama utomlands? 

För att se vilka program, serier och filmer som finns tillgängliga att kolla på hos
SVT Play när du är utomlands, det vill säga utanför Sveriges gränser, behöver du bara gå in på sidan i fråga när du befinner dig på plats. 

Använder du SVT Plays egna App på din telefon eller surfplatta kommer utbudet att automatiskt sorteras efter vilka program eller kanaler som kan ses utomlands. Ska du streama från hemsidan går du in och fyller i den lilla rutan om filmer som kan ses utomlands (se instruktioner nedan). 

Vill du kolla om din favoritserie på SVT Play, en viss film eller kanske ett nysläppt program går att se då du ska resa utomlands kan du även sortera på det i förväg. Då går du in på SVT plays hemsida, klickar på ”program”, och sen scrollar du ner till ”program A-Ö”. Där finns det sen en liten ruta du kan klicka i för att se vilka program som kan ses utomlands. 

Innehållet på SVT Play

Med tanke på att SVT Play är en svensk streamingtjänst med stort fokus på program och tv-kanaler som sänds i det egna landet kan utbudet anses vara rätt begränsat. Däremot finns det egentligen allt som du kan tänkas vilja kolla på, och som i sin tur då har någon koppling till Sveriges Television. 

Det innebär alltså att allt innehåll som finns att streama är gratis och öppet för alla, samt att det finns tillgängligt att kolla på så fort ett program sänts på tv.
Du kan till exempelvis kolla nyheterna, streama barnprogram, kolla på julkalendern, spela upp melodifestivalen, streama sportkanaler och så vidare. 

Program 

Bland några av de kategorier som finns att klicka sig vidare på då du ska söka efter ett program:

 • SVT Play Drama
 • SVT Play Barn
 • SVT Play Sport
 • SVT Play Dokumentär
 • Svt Play Film

För dig som gillar att kolla på dramaserier, underhållande filmer eller vill hitta ett nytt favoritprogram kan kategorierna Drama,  Film och Humor komma väl till pass. Här kan du exempelvis hitta serier som Vår tid är nu och
Älska mig, filmer som Agathas Gåta och program som pistvakt. 

Andra kategorier av program som kan passa för den sportintresserade är såklart
streama sport och vissa livesända kanaler som visar olika matcher och liknande. Det bästa är att även utbudet för barnen är riktigt underhållande – här hittar du allt ifrån Lilla Aktuellt och Bolibompa till svenska reality program och annat. 

TV Program – Din TV Tablå på dina villkor!  

För dig som istället vill kolla på en viss kanal eller tajma in sändningen av ett program är det kategorin ”kanaler” du ska bege dig in på. Här hittar du självklart både SVT1, SVT 2 och SVT24, samt SVT Barn och kunskapskanalen. Oavsett om barnet missade Bolibompa, om du ville se kvällens aktuellt eller om det är dags för Fråga doktorn finns SVT Play där. 

Utöver dessa genrer finns det såklart mängder av andra alternativ att välja mellan. Hittar du inte det du söker bara genom att gå in på förstasidan kan du även välja att se mer för att hitta allt som finns att kolla på. Oavsett var du är, vad du gör eller vad du vill kolla på är det riktigt smidigt att streama från både hemsida och via deras egna app som finns både för Android och Apple att ladda ner.

Funktion, design och kvalité

Om vi kollar vidare på SVT Play och hur sidan i sig är uppbyggd, hur den är designad, dess funktionalitet och kvalité så kommer streamingtjänsten faktiskt riktigt högt upp på listan. Faktum är att streamingtjänsten och dess väldigt enkla men otroligt välstrukturerade hemsida är riktigt smidig att använda. 

Oavsett vad du ska söka efter, vad du vill se och om du vill utforska utbudet för att få lite inspiration är det hur lätt som helst att hitta rätt. Det enda du behöver göra är att utgå från de två olika kategorierna ”program” och kanaler för att sen klicka dig vidare på önskad genre. Funktionaliteten är alltså riktigt hög!

Sidan har också en stilren men lättnavigerad design i lugnande färger och former som gör att man trivs. Kvalitén på de allra flesta program och kanaler är också förvånansvärt bra. Trots att tjänsten är gratis och inte erbjuder ett överdrivet stort utbud av internationella filmer eller serier är tittarupplevelsen trivsam.

SVT Play App

Som vi tidigare också varit inne på så har SVT Play en egen App; SVT Play App.
Där kan du enkelt och smidigt streama hela utbudet som finns att tillgå på sidan, bara med skillnaden att du via appen når det direkt i telefonen eller surfplattan. Appen finns både för iPhone och Android

Även här är både funktion, användning, kvalité och helhetsupplevelse riktigt bra. Det är smidig att ta sig fram och hitta det man söker, appen är enkel men ändå generös, och det är trivsamt att titta. Trots att streamingtjänsten för många upplevs som lite tråkigt och tillbakahållssam skulle vi ändå säga att sidan i sig tillhör en av de bättre och smidigaste.

Ladda ner från SVT Play – hur gör man?

Något som dessvärre kan vara lite av en besvikelse för många som använder sig av SVT Play och dess streamingtjänst är att man ännu inte kan ladda ner några program därifrån. Detta gäller alltså oavsett om du är i Sverige eller utomlands. 

På grund av att Sveriges Television som Public service-tjänst har vissa specifika rättigheter om hur, när och var vissa program får sändas har de helt enkelt inte möjligheten att erbjuda nedladdning av något material. Detta är inte heller ovanligt på andra streamingtjänster, trots att utbudet kan vara något mindre begränsat. 

Sammanfattning om SVT Play – helhetsbedömning och betyg

Så, vad tycker vi egentligen om SVT Play som streamingtjänst i helhet? Faktum är att vi är rätt imponerade överlag. Streamingtjänsten är rätt begränsat när det kommer till utbud av olika filmer, serier och program, och utöver en del svenska iscensättningar och kanaler finns det inte så mycket att hitta. 

Självklart kan man streama vissa internationella program också, men då handlar det alltså bara om sådant som i vanliga fall sänds på de kanaler som tillhör Sveriges Television. På senare år har dock utbudet blivit något mer generöst och breddat på olika sätt och i olika kategorier. 

Däremot finns det ingen tvekan om att SVT Play har ett tillräckligt väl tilltaget utbud för att det ska vara en intressant tjänst. Alla svenska klassiker, underhållningsprogram, barnkanaler, nyhetssändningar och annat av intresse finns att ta del av för samtliga. 

Sen är spridningen inte detsamma som hos exempelvis Netflix eller HBO, utan där är det som att jämföra två helt olika världar av kategorier och genrer. Men, det är absolut bra för att till en majoritet bestå av svenskt. 

Något som däremot är utmärkande för SVT Play är dess simplicitet, tydliga struktur och smidiga navigering. Du har allt som du behöver men inte mer än så, och det är bara så enkelt! Kvalitén är också bra, och det samma gäller för SVT Play App. 

Trots att en stor del av utbudet inte är tillgängligt utomlands är den här gratistjänsten väldigt trivsam att använda. Hade vi fått önska någon slags uppgradering är det just nedladdning av material, samt användning utomlands. 

Betyg: 3,5/5 

Fördelar

 • Gratis tjänst som är tillgänglig för alla i Sverige, ibland även utomlands
 • Enkel och tydlig sida som har det mesta av intresse
 • Många genrer och kategorier av både svenska och internationella program
 • En streamingtjänst för alla!

Nackdelar

 • Mycket av materialet går inte att kolla på utomlands
 • Samtliga program och klipp är inte tillgängliga för nedladdning
 • Något begränsat när det kommer till utbud och variation av innehåll

 

(Visited 689 times, 1 visits today)

Comments are closed.

Close