Written by 2:28 f m Hem Filmer, Hem Serier, Komedi, Nyheter, Populärt

Solsidan Film

Solsidan filmen

Solsidan – Nu som Film!

Du har väll inte missat Filmen om Solsidan? De flesta svenskar känner iallafall igen succéserien Solsidan. Denna komediserie sändes först den 29 januari år 2010 men är nu inne på sin sjätte säsong. Det är en produktion utav det svenska tv-bolaget TV4. Den första säsongen blev en sådan succé att det andra avsnittet av säsong två slog tittarrekord hos bolaget. Då såg drygt 2,4 miljoner svenskar avsnittet. Hela konceptet och berättelsen i Solsidan är skriven av bland andra Felix Herngren som själv spelar en av huvudrollerna som “Alex”.

Serien har dessutom resulterat i en långfilm som släpptes den första december år 2017. Filmen är en timme och 44 minuter lång och blev lika hyllad som serien själv. Året efter den släpptes vann filmen tre olika pris i Guldbaggegalan – den kanske främsta filmpris-tävlingen i Sverige. I Tyskland vann även filmen pris som bästa film under Hamburg Film Festival. Aftonbladet nämnde även filmen som årets roligaste film och på IMDB har den fått betyget 6,5 av 10 – vilket anses vara mycket bra. 

Solsidan Handling

I Solsidans rollista finner vi, förutom Felix Herngren som Alex, Mia Skäringer i rollen som Anna – Alexs fru. Fredrik är en roll som spelas av Johan Rheborg med komikern Josephine Bornebusch i rollen som Fredriks fru “Mickan”. Den femte huvudrollen är Ove Sundberg, som spelas av Henrik Dorsin. Utöver dessa finns många mindre roller, så som Örjan Ramberg som i Solsidan agerar som Alex och Annas granne Tord. Handlingen utspelar sig i den rika förorten Saltsjöbaden i Stockholm. Alex och Anna är nyinflyttade och mindre rika jämfört med kompisarna Fredde och Mickan som bor i en stor villa precis vid havet. Ove är den jobbiga skolkompisen som vill vara med på allt men som alltid stökar till det.

Under seriens gång får man följa dessa personers liv med deras starka personligheter – allt från fester, till interna familjeproblem, till graviditeter och status. Varje avsnitt är komiskt baserat på tankarna och handlingarna utav dessa personer. Idag är Solsidan säsong 6 det sista utgivet i TV, serien, men TV4 har avslöjat att både en säsong sju och åtta har planerats. I Solsidan som film finner tittaren samma skådespelare och roller. Här har Alex och Anna skiljt sig och mycket av handlingen handlar om de nya partners de hittar. Fredde och Mickan däremot hålls upptagna av att deras son Viktor kontaktat Freddes farfar Mauritz, som i sin tur ställer till med en massa trubbel för familjen. I filmen får man även följa Ove och hans fru Anettes kamp om att få ett till barn. 

Våra tankar om filmen

Serien Solsidan går det inte att säga mycket dåligt om. Med en intressant och ovanlig handling hålls tittaren underhållen. Starka personligheter som spelas av duktiga skådespelare, som dessutom stannar kvar i vartenda säsong och i filmen, gör att man vill veta mer. Det är med aningen grov men knivskarp humor som säsong efter säsong har blivit lyckad. Säsong sex är inget undantag, där serien gör en comeback efter fyra års uppehåll. Här är fokus på Fredde och Mickan men alla roller får sin egen fördjupning i denna säsong. Avslutet bjuder på en “cliffhanger” som gör att man blir exalterad inför de nästkommande säsongerna.

Eftersom serien har blivit så otroligt lyckad väntade sig tittarna något nytt i Solsidan-filmen, något de också fick. Här har handlingen tagit en ny vändning där karaktärernas relationer förändras. Detta skapar en spänning som gör att det nästan är omöjligt att dra sig från TV-skärmen. Karaktärerna fortsätter vara starka samtidigt som man får en ny inblick i deras liv. Filmen kan i och för sig anses bara vara en förlängning av ett vanligt serieavsnitt, men eftersom att serien vid detta laget är ett väletablerat framgångsrecept är detta inte något som gör tittaren besviken – snarare tvärtom.

Regissör: Måns Herngren, Felix Herngren
Manus/skriven av: Felix Herngren, Jacob Seth Fransson och Ulf Kvensler.
Skådespelare: Mia Skäringer, Felix Herngren, Johan Rheborg, Henrik Dorson, Josephine Bornebusch

(Visited 1 096 times, 1 visits today)
Close
Exit mobile version