Mulan 1998

Written by 7:13 e m Animerat, Fantasy, Populärt

Mulan – 1998

Mulan

Mulan är en animerad film från 1998 som utspelar sig i Kina. Det är produktion nummer 36 i raden av Disneys alla klassiska filmer genom tiderna. Handlingen kretsar kring den kinesiska legendaren Hua Mulan, som i filmen blir en av Kinas största hjältinnor. I rollistan av röster hittar vi bland annat Eddie Murphy, Lea Salonga och Ming-Na Wen. 2005 släpptes uppföljaren på DVD. I år släpps en icke-animerad version av klassikern Mulan från 1994. 

Mulan (1998) Handling

Filmen utspelar sig i Kina under den så kallade Handynastin, och skildrar en kupp och maktkamp mellan Kinas kejsare och Hunnerna. Hunnerna planerar att utföra en kupp mot landets kejsare och på så sätt ta över makten. I ett försök att skydda landet från hunnerna så mobiliserar kejsaren sin armé och en man från varje familj över hela Kina måste rycka in.

När filmens huvudkaraktär, Hua Mulan, får reda på att hennes gamla pappa kommer vara den i hennes familj som är tvungen att gå med i armén så utger sig Mulan för att vara pojke för att på så sätt gå med i armén istället för hennes pappa. Mulans plan lyckas, och hon reser iväg till sitt träningsläger där hon möter kapten Li Shang samt de nya vännerna Yao, Ling och Chien-Po. Hon tränas tillsammans med resten av truppen för att bli ultimata krigare. 

Under sitt äventyr råkar Mulans trupp hamna i bakhåll av Hunnerna. Hon lyckas dock utlösa en lavin som begraver en majoritet av Hunnernas soldater. Hon blir dock också skadad. När Mulan behöver sjukvård så får alla reda på att Mulan i själva verket är en kvinna. Hon lämnas därför kvar, medan resten av hennes trupp beger sig mot Kinas huvudstad för att skydda kejsaren. Huvudkaraktäen ger dock inte upp. Hon tar sig också till huvudstaden och väl där spelar hon en avgörande roll när hon räddar kejsaren och Kina från Hunnernas försök att ta över landet.

Våra tankar om filmen

Mulan (1998) är en av de allra mest omtyckta filmerna från Disney. Handlingen är spännande, med många roliga detaljer kring filmens huvudrollsinnehavare och andra karaktärer. Mulan sticker också ut lite från mängden genom att vara en av Disneys, och den animerade filmvärldens, första filmer som skildrade en kvinnlig hjältinna. Annars är den klassiska manliga hjälten mest förekommande.

Regissör: Tony Bancroft & Barry Cook

Skriven av:  Rita Hsiao, Chris Sanders

Skådespelare: Ming-Na Wen, BD Wong, Miguel Ferrer, Eddie Murphy

(Visited 217 times, 1 visits today)
Close