alladin

Written by 9:31 e m Animerat, Fantasy, Populärt

ALADDIN (1992)

Aladdin från 1992

Aladdin är en tecknad klassiker från Disney som bygger på sagan Aladdin från berättelserna Tusen och en natt. Filmen följer den godhjärtade gatupojken Aladdin, som blir kär i Sultanens dotter Jasmine. Handlingen kretsar kring en magisk lampa som kan få vilken önskan som helst att gå i uppfyllelse. Den maktgalne Jafar är på jakt efter lampan, men det visar sig bara vara Aladdin som har förmågan att gå in i grottan där lampan finns. Brad Kane gör rösten för Aladdin och Robin Williams gör rösten för anden i lampan. Filmen från 1992 vann två stycken Oscars för bästa musik. 2019 släpptes en ny version av filmen. 

Aladdin Handling

Aladdin är en familjefantasy film om kärlek och magi. Filmens huvudkaraktär Aladdin är en vänlig och fattig gatupojke, som blir kär i Jasmine. Jasmine är dotter till en rik och mäktig sultan, och utifrån verkar det som att Jasmine har allting man någonsin kan önska sig. Men det Jasmine allra helst vill ha och som hon saknar är frihet. En dag får Jasmine nog och rymmer hemifrån och det är då hon möter Aladdin för första gången. 

Samtidig får vi följa den maktgalne emiren Jafar. Jafars stora mål i livet är att hitta och få tag i en magisk lampa. Han har spenderat majoriteten av sitt liv med att leta efter den grotta där den magiska lampan finns. Samt en mängd andra skatter av olika slag. När han väl har hittat grottan så visar det sig att Aladdin är den enda personen som har tillåtelse att ta sig in i grotta. Jafar lyckas, tillsammans med en grupp vakter, att övertyga hnom om att gå in i grottan och hämta ut den magiska lampan till honom. 

Med sig in i grottan tar Aladdin sin apa Apu. På sin väg till den magiska lampan träffar han och Apu en flygande matta. Denna hjälper de att hitta vägen in i grottan till den plats där lampan finns. De kommer fram och han tar lampan, samtidigt som Apu inte kan hålla sig från att sno en stor rubin som finns bredvid. Detta var strängt förbjudet och i samma ögonblick som Apu rör vid rubinen så börjar grottan att rasa ihop…

Våra tankar om filmen

Aladdin är definitivt en av Disneys främsta klassiker, och blev enormt populär när den släpptes men går hem hos publiken även idag. Den innehåller mycket spänning och illustrerar den klassiska kampen mellan det onda och det goda på ett underhållande sätt. Kärleksrelationen mellan honom och Jasmine är vacker och visar att man kan bli kära och lyckliga även om man kommer från vilt olika världar och bakgrunder.  

Regissör: Ron Clements, John Musker

Skriven av:  Ted Elliot, Ron Clements, John Musker

Skådespelare: Scott Weinger, Robin Williams, Jonathan Freeman, Linda Larkin

(Visited 154 times, 1 visits today)
Close