Written by 3:26 e m Drama, Hem Filmer, Nyheter, Nyheter Cmore, Populärt, Romantik

Mamma mia – Mamma Mia Here We Go Again (2018)

Mamma Mia Here We Go Again

Filmen som heter Mamma Mia Here We Go Again, även igenkänd och nämnd som Mamma Mia 2, är en mycket omtalad film som för musikalälskare hör hemma på topplistan. Den första Mamma Mia filmen blev en sådan succé att den andra filmen snabbt blev påtänkt och började planeras. Det tog dock tio år innan denna skulle släppas år 2018. Handlingen utspelar sig däremot endast fem år efter den som utspelas i den första filmen. Inspelningarna tog plats i bland annat Stockholm, då några av rollerna har svenskt ursprung, men framförallt i Kroatien.

En del av skådespelarna är samma som i den första filmen, exempelvis Amanda Seyfried som spelar en av huvudrollerna i filmen som “Sophie”. Den legendariske Meryl Streep spelar återigen mamma till Sophie under namnet “Donna”. Filmen använder sig framförallt av det svenska bandet ABBA:s låtar och både Benny Andersson och Björn Ulvaeus är med i några scener i filmen. Stellan Skarsgård är givetvis också med i den svenska rollen för andra gången i denna uppföljare.

Mamma Mia! Here We Go Again Handling

I den förra filmen Mamma Mia får tittaren följa planeringen av Sophies bröllop på den grekiska paradisön Kalokairi där hennes mamma, Donna, driver hotell. Dottern vill så gärna ha sin pappa på bröllopet, men då han ännu är främmande bjuder Sophie in de tre män (Sam, Bill och Harry) som Donna skrivit om i sin dagbok under perioden då Sophie blev till. I slutet av filmen har man inte kunnat dra slutsats om vem som är Sophies biologiska pappa. Däremot så gifter sig Donna med Sam och Sophie är lycklig för att ha lärt känna hennes “tre pappor”. I “Mamma Mia! Here We Go Again” följs storyn upp fem år senare.

 Filmen handlar inledningsvis om Donnas unga dagar som tonåring och hur hon mötte de tre män som senare nämns som Sophies tre pappor. Dessa är dock bara tillbakablickar eftersom Donna nu har gått bort. Dottern Sophie vill ta över det nedlagda hotellet på ön och öppna det igen. Berättelsen handlar mest om den invigningsfest av hotellet som Sophie planerar. Varken hennes man Sky eller papporna Bill och Harry har möjlighet att komma. När dessutom en storm hotar ödelägga festen känns allt hopplöst. I slutet överraskar Sky, Bill och Harry sin fru och dotter Sophie med att anlända till ön trots rådande omständigheter. Även Donnas mamma, som Sophie aldrig träffat, dyker upp med en önskan om att få ta sin roll som mormor på riktigt. 

Våra tankar om filmen

Denna film har blivit mycket omtalad. Den första filmen “Mamma Mia” blev otroligt omtyckt när den släpptes år 2008. Skådespelare och regissörer vann flera pris som en följd av detta. En uppföljare till en sådan film har därför stor press på sig i och med höga förväntningar. Tyvärr lyckas inte  “Mamma Mia! Here We Go Again” riktigt leva upp till dessa. Visserligen är ABBA:s låtar väl integrerade i den musikal-inspirerade filmen vilket kanske är det som mest lyfter upp filmen. Trots bra skådespel från många av de inblandade faller handlingen platt i det som endast kan påstås vara ett försök att följa upp succéfilmen “Mamma Mia!”. 

Regissör: Ol Parker
Manus: Ol Parker, Catherine Johnson, Richard Curtis
Skådespelare: Meryl Streep, Amanda Seyfried, Stellan Skarsgård, Pierce Brosnan, Cher

(Visited 630 times, 1 visits today)
Close
Exit mobile version