Written by 3:15 e m HBO Nordic, HBO Serier, Hem, Hem Serier, Hem Storbild, Nyheter HBO Nordic

Euphoria Serie

Euphoria 2019 filmen

Euphoria 2019

Euphoria är en amerikansk tv-serie från USA på HBO och HBO Nordic. Den första säsongen sändes under det andra halvåret av 2019 och säsongen fick höga betyg på IMDB.  En andra säsong har blivit beställd men än så länge finns det inget något release-datum för den säsongen. Euphoria handlar om ett gäng ungdomar i gymnasiet och serien skildrar deras liv och olika erfarenheter av droger, sex, kärlek, vänskap, identitet och trauman. Serien är skapad av Sam Levinson och bygger till en viss del på en israelisk serie som har samma namn, Euphoria. 

Euphoria 2019 Handling

Euphoria är en tonårsserie som skildrar ett gäng ungdomar i amerikanska High School, det vill säga gymnasiet. Huvudkaraktären Rue spelas av Zendaya, en tidigare Disney-stjärna, som också är seriens berättare i bakgrunden. När serien startar har den 17-åriga Rue precis kommit tillbaka från rehab där hon har spenderat sin sommar efter att hon tagit en överdos. Rue har dock inte kommit över sitt drogmissbruk, utan under seriens gång får vi se henne återvända till drogerna i flera försök att lyckas dämpa sin ångest. I seriens första avsnitt får tittaren en genomgång av armés liv, från det att hon föds tre dagar efter 11 september-attacken tills idag. I seriens följande avsnitt återger Rue de ofta rätt tragiska livsberättelserna om tonåringarna och vännerna i hennes närhet. Vi möter Nate, en typisk sportkille på utsidan men fylld av självhat och perversa hemligheter. Vi möter också Kat, en kraftigt överviktig tjej som är otroligt kroppsmedvetenhet, vars bekräftelsebehov riskerar att dra med henne i exploatering på internet. Nyinflyttade Jules, som kommer bli en av Rues bästa vänner, är transsexuell och utsätter sig själv för förnedrande av homofobiska män. Tillsammans målar dessa ungdomar en mörk historia kring droger, utsatthet, grupptryck, dåligt sex, ångest, sociala medier och trasiga barndomshem. 

Våra tankar om Euphoria 2019

Berättelserna som ges i Euphoria är mörka, provokativa och många gånger skoningslösa. Det gör att det ofta känns otroligt tungt och deprimerande att följa serien, även om den snabbt fångar tittarens uppmärksamhet och binder in en i seriens berättelser. Som tittare känns det tidigt som att man är en del av tillvaron i tonåringarnas liv. Euphoria är vackert filmad, vilket är tur för även om handlingen ofta är trollbindande så är den också rätt svagt skildrad. Zendaya gör verkligen ett kanonjobb som seriens huvudrollskaraktär, och bär upp mycket av serien på sina axlar. Det känns som att syftet med serien är att måla upp en bild och en förståelse för hur den yngre generationen idag fungerar och hur den mår, vilket definitivt är något som skaparen av serien, Sam Levinson, har lyckats med. Efter att ha tittat igenom seriens alla avsnitt har man en stark känsla inombords att det verkligen inte kan vara särskilt enkelt att växa uppe dagens samhälle, där social medier kan vara skoningslöst och brutalt och allting man gör blir dokumenterat på film och foto för evigt. 

Direktör: Sam Levinson

Skriven av: Sam Levinson

Huvudroller: Zendaya, Maude Apatow, Angus Cloud, Eric Dane, Alexa Demie and Jacob Elordi

(Visited 922 times, 1 visits today)
Close
Exit mobile version