Written by 1:53 e m Hem Storbild, Netflix, Netflix Serier, Nyheter, Populärt

Tiger King (2020)

Tiger King Joe Exotic Filmen

Tiger King är en sann dokumentärserie på Netflix. Serien är en miniserie uppdelade i åtta stycken avsnitt som alla släpptes på Netflix den 20 mars i år, och avsnitten är tillgängliga för nedladdning så att man kan titta på seriens avsnitt även när man inte är uppkopplad till internet. Tiger King, som faller inom kategorin kriminalare, handlar om den minst sagt excentrisk zoo-ägaren Joe Exotic och hans fall när han blir anklagad för att ha anlitat någon för att mörda en djurrättsaktivist som kämpar för bevarandet och befriandet av stora kattdjur. Joe Exotics zoo huserar nämligen över 200 tigrar och andra stora katter, en tvivelaktig och kontroversiell affärsidé. 

Tiger King 2020 Handling 

Generellt sett så handlar Tiger King om den komplicerade, och tätt sammankopplade, arenan av bevarare och samlare av stora kattdjur i USA. De som vill bevara och ta hand om kattdjuren bedriver stora räddningscentern där djuren får vara i fred och kanske en dag till och med kunna släppas tillbaka ut i sitt naturliga habitat. De som samlar på de stora kattdjuren bedriver istället, som Joe Exotic, zoos. Tiger Kings första avsnitt heter Not Your Averge Joe, vilket är en kort och bra beskrivning av seriens huvudrollsinnehavare. Joe äger det kontroversiella privata zooet vid namnet G.W. Zoo som ligger i Wynnewood i Oklahoma, USA. I centrum av seriens handling hittar vi också Carole Baskin, som driver Big Cat Rescue i Tampa i Florida, också i USA. Joe Exotic och Carole Baskin har haft en bitter fejd dem emellan under många år. Carole utger sig själv för att vara en djurrättsaktivist vars främsta mål är att förse stora kattdjur som har tillfångatagits och bott i fångenskap med en fristad. Joe Exotic menar å andra sidan att Carole inte alls är en djurrättsaktivist utan att det bara är en slags täckmantel, för att dölja hennes riktiga mål vilket är att stjäla Joes djur och bedriva ett eget zoo som kan konkurrera ut G. W. Zoo. Under åren som går intensifieras deras fejd genom hotfulla videos som de skickar till varandra, rättsliga anklagelser, protester och trakasserier. Carole startar olika kampanjer där hon bland annat involverar djurrättsorganisationen PETA samt United States Fish and Wildlife Service. Senare anhålls Joe Exotic och döms till 22 år i ett federalt fängelse för att ha beställt mördeg på Carole Baskin. Det långa fängelsestraffet och domen inkluderar även anklagelser relaterade till Joes zoo och hur det stred mot flera djurrättslagar. 

Våra tankar om Tiger King 2020

Tiger Kings fulla namn på Netflix är Tiger King: mord, kaos och galenskap, vilket är en perfekt sammanfattning av både seriens innehåll och känslorna som uppstår när man tittar på den. Serien fångar direkt tittarens uppmärksamhet det är svårt att slita sig från tv-soffan. Seriens innehåll och händelserna som utspelar sig där i är stundtals så pass knasigt att man definitivt måste se serien för att ens tro på det, att sedan förstå historien är en annan femma. 

Direktör: Eric Goode och Rebecca Chaiklin

Skriven av: Eric Goode och Rebecca Chaiklin

Huvudroller: Joe Exotic och Carole Baskin

(Visited 182 times, 1 visits today)
Close