Written by 8:58 e m Drama, Hem Filmer, Komedi, Nyheter Cmore

Britt Marie var här – (2019)

Britt Marie var här filmen

Filmen som går under namnet ”Britt Marie Var Här” är en svensk film med en mix av två teman; drama och komedi. Manuset är baserat på den bästsäljande boken med samma namn. Boken släpptes 2014 och är en roman skriven av svensken Fredrik Backman. Backman har också skrivit den kända boken om ”En man som heter Ove” som även den har filmatiserats. Denna dramakomedi hade premiär den 25 januari 2019 i Sverige och finns tillgänglig även i andra språk, exempelvis på engelska med namnet ”Britt Marie Was Here”. Att hitta “Britt Marie Var Här” på stream är inte särskilt svårt då den är väl omtalad i Sverige och finns på de flesta streamingsajterna.

”Britt Marie Var Här” Handling

Huvudkaraktären är, som titeln avslöjar, Britt Marie. Britt Marie är 63 år gammal när historien utspelar sig. När det visar sig att hennes man har varit otrogen lämnar hon äktenskapet bakom sig för att vara singel för första gången på länge. Äktenskapet har varit hennes trygghet men efter 40 år tillsammans fanns inte samma kärlek längre. Under denna tid har Britt Marie varit hemmafru och har inte gjort så mycket mer än det under livets gång. Nuförtiden beskrivs hon dessutom som en gnällig och ältande kärring. Hon lämnar storstan och hamnar i den nästintill övergivna byn Borg. Det enda som finns här är en pizzeria, en fotbollsplan och givetvis också en landsväg rätt igenom byn. En väg som bara fungerar som en transportsträcka mestadels för lastbilar, där en landsbygd råkar ligga precis intill. Fotbollen är det som håller samman byn och ungdomslaget behöver nu en ny tränare. Efter förgäves försök att hitta den rätte verkar det vara finnas Britt Marie kvar som potentiell kandidat. Att Britt Marie nästintill avskyr fotboll och inte alls vill vara tränare spelar mindre roll – detta är en uppoffring hon måste göra. Filmen handlar om fotbollen och dess stora betydelse för de flesta, om små bortglömda samhällen. Men allra mest handlar historien om Britt Marie – en kvinna som väntat i hela sitt liv på att få leva sitt eget. Det handlar om ett tappat självförtroende som ges chans att byggas upp igen, om en ny chans till livet och hur det kan vara alldeles livsförändrande.

Våra tankar om ”Britt Marie Var Här” 

Historien om Britt-Marie är lika gripande och sorglig som den är komisk och upplyftande. Med en annorlunda typ av huvudkaraktär ges tittaren en ny upplevelse. En 60 årig “kärring” är inte den mest stereotypiska huvudrollen. Att den dessutom är kvinnlig gör den ännu mer unik. Det är en underhållande historia på så sätt att den är oväntad. Äktenskapet som Britt Marie lämnar bakom sig känns som en story vi har hört förut – mannen som är otrogen med en yngre kvinna trots 40 års äktenskap. Men det är vad som händer efter detta som är spännande. För när förut har en 63-årig kärring tagit rollen som fotbollstränare för ett ungdomslag? Historien om Britt Marie har stor potential, men när det kommer till hur denna tar sig i uttryck i filmen är aningen platt. Förutom huvudrollen kommer tittaren inte nära inpå livet av någon annan roll. Trots att det finns potentiellt roliga och intressanta roller blir deras närvaro kortvarig. Man kan önska mer djup i berättelsen; en större inblick i Britt Maries liv före detta nu, en utförligare beskrivning av personerna i hennes nya tillvaro och mer karaktärsstarka personer. Även om det är intressant att följa Britt Maries tankar kan hennes monolog som håller sig genom filmen kännas aningen uttjatande. Det hade varit en fördel med en större variation av berättarperspektiv. Skådespeleriet från Pernilla Augusts (Britt Marie) sida är dock värt att framhäva i sammanhanget. Trots en roll som en tråkig kärring ger hon karaktären liv. Under filmens gång kommer tittaren nära inpå tankarna hos Britt Marie och transitionen till det nya livet och den “nya” Britt Marie utförs med elegans och trovärdighet. 

Se filmen här!

Se trailern här!

Regissör: Tuva Novotny

Skriven av: Tuva Novotny, Anders August, Øystein Karlsen

Huvudroller: Pernilla August Anders Mossling, Peter Haber, Malin Vulcano, Vera Vitali, Olle Sarri

(Visited 118 times, 1 visits today)
Close