Written by 11:51 f m Drama, Thriller

Bäckström: En intensiv kriminaldramaserie

Police scene with police car

Bäckström har sedan sin premiär blivit ett populärt svenskt brottsdrama baserat på Leif GW Perssons böcker om Evert Bäckström – kriminalkommissarien med något oortodoxa arbetsmetoder. Serien, som hade sin premiär på streamingplattformen C More under mars 2020, är känd för att kombinera mörka och komplicerade brottsintriger med djupa karaktärsskildringar och humor. Med Bäckström säsong 2 i fokus tar vi en närmare titt på denna fascinerande dramaserie.

Handling

Serien följer kriminalkommissarie Evert Bäckström, spelad av Kjell Bergqvist, som är en intelligent men något arrogant och egenkär polis. Tillsammans med sitt team av kollegor löser Bäckström brott med hjälp av sin skarpa intuition, och ibland lite oetiska metoder. Bäckström är omstridd, men hans framgångar i att lösa brott gör honom oumbärlig för poliskåren.

Teman och karaktärer

Seriens handling har flera teman som kretsar kring korruption, girighet och maktspel. Men även teman som maktmissbruk och moralisk komplexitet tas upp i denna spännande dramaserie. Huvudkaraktären Evert är en ovanlig detektiv och har inga problem att bryta regler eller ta genvägar. Han utmärker sig även genom att ständigt dras till kvinnor, som ofta blir måltavlor för de brott han utreder.

En annan stark karaktär är Annika ”Ankan” Carlsson – Bäckströms kollega spelad av Agnes Lindström Bolmgren – som ofta är tvungen att handskas med hans arrogans och kvinnoförakt. Annika visar sig dock vara en av få medarbetare som vågar möta honom ansikte mot ansikte och utmana hans handlingar.

Bäckström säsong 2

Efter första säsongens framgång, hade Bäckström säsong 2 premiär under februari 2022 och bjöd på ännu mer intriger och intensitet än sin föregångare. I den andra säsongen får vi bland annat följa Bäckström och hans team när de tacklar flera komplexa mordutredningar och avtäcker skrämmande hemligheter.

Serien tar oss igenom en resa där moraliska gråzoner utforskas och där Bäckström själv ställs infor sina egna demoner. Med nya karaktärer och spännande brottsfall fortsätter serien att överraska och engagera tittarna.

Bäckström säsong 2 antal avsnitt

Den senaste säsongen av dramaserien sträcker sig över totalt 6 avsnitt, likt den första säsongen. Första avsnittet börjar med att Bäckströms största rival, advokaten Tomas Eriksson, hittas mördad. Något som gör att Bäckström själv blir misstänkt för mordet, samtidigt som ny information blottas som offrets kärleksliv.

Mottagande och skådespelarinsatser

Bäckström har generellt fått positiva recensioner från både kritiker och fans. Kjell Bergqvist som huvudrollsinnehavare hyllas för sin tolkning av den komplexa karaktären och hans förmåga att balansera seriens mörka teman med humor. Hans samspel med övriga skådespelare har också fått mycket beröm.

Kritiker har även framhållit seriens trovärdiga skildring av polisarbetet och hur den lyckas fånga den svenska atmosfären och kulturen. Några har dock kritiserat serien för att vara förutsägbar och för att inte erbjuda tillräckligt nyskapande idéer jämfört med andra liknande serier. Trots detta har serien lyckats bygga upp en stor fanbas.

Framtiden för Bäckström

Med tanke på seriens popularitet och starka skådespelarinsatser är det föga förvånande att Bäckström säsong 3 är planerad att ha premiär under det kommande året. Enligt Expressen bekräftade C More under augusti 2022 att man valt att förnya serien, och att både Bergqvist och Lindström Bolmgren återvänder i rollerna som Bäckström och ”Ankan”.

Handlingen för den kommande säsongen är tänkt att vara fritt baserad på romanen Linda – som i Lindamordet, som även den är skriven av Leif GW Persson samt Operation Playa; ett av de största narkotikamålen i svensk polishistoria.

Förutsatt att serien fortsätter med sitt nuvarande framgångsrecept kan vi förvänta oss fler spännande avsnitt med engagerande brottsfall och den karismatiske, om än lite självgode, Evert Bäckström i spetsen.

(Visited 34 times, 1 visits today)
Close