Written by 7:12 f m Hem

Sweflix – början, slut och framtid

Sweflix var en riktigt populär webbplats för att streama film. Det var bara en bland många streamingsajter, andra var till exempel Dreamfilm, Nyafilmer och Swefilmer. Deras skapare såg klart ett behov hos människor att vilja se på alla typer av film. Men en efter en har dessa sajter plockats ner. Hur fungerade de egentligen, och varför har de inte överlevt?

Det är så otroligt kul att titta på film, men kan man verkligen titta på film hur som helst utan konsekvenser? Att titta på film via dessa streamingsajter kan kännas som ett bra alternativ av en anledning endast. Det är gratis. Men det visade sig att kvaliteten på filmerna var väldigt låg. Kanske många ursäktade kvaliteten med att det just var gratis? Sweflix fick ett snabbt uppsving, men gick också en tidig död till mötes.

Hur gick det för Sweflix?

Så varför gick den ena sajten efter den andra ned? Och varför bör man undvika att se film på dessa sajter, till exempel Sweflix? För en filmälskare är det verkligen underbart att ha obegränsad tillgång till alla filmer man tycker så mycket om. Men sanningen är den att även den bästa av drömmar kan ha problem.

Den viktigaste anledningen till att inte använda sajter som Sweflix är att det är olagligt. Med Sweflix så ryckte också polisen in, efter en tids spaningsarbete. Man häktade några som var misstänkta för att ha drivit sajten. De tvingades så klart att stänga ned, vilket blev slutet för Sweflix.

Vad är problemet med sajter som Sweflix?

Men är det verkligen så illa att bara streama? Det är ju inte du som har laddat upp filmen på nätet, och du vill inte ladda ner den på din dator. Men det är faktiskt lika illa att bara streama från sajter som Sweflix. Varför då? Det är så klart högst olagligt att kopiera och att ladda upp filer som du inte har äganderätten till. Att streama film olagligt leder faktiskt till samma resultat som att ladda upp eller ladda ner filmer.

Man kan förklara det så här: Om du har gjort en produkt av något slag, eller utfört ett arbete, så förväntar du dig att få lön för jobbet. Tänk då att någon annan får den lön som du arbetat så hårt för. Det är samma sak när någon har producerat en film, och sedan postas den online på en olaglig webbplats. När du väljer att titta på en sådan webbplats, så förnekar du dem som gjort filmen den lön som de har arbetat för. Det är faktiskt likvärdigt med att stjäla.

Hur du tittar på film gratis – och lagligt

Men ta det lugnt. Bara för att du inte bör se film på sajter som Sweflix så betyder det inte att din filmkväll behöver bli lidande. Det finns en hel del alternativ. Till exempel är det många lagliga streamingsajter, till exempel Viaplay, som erbjuder gratis provperioder. Viaplay har en provperiod på 14 dagar. Sedan kan du avsluta prenumerationen innan du behöver betala.

Du har också SVT Play som erbjuder många intressanta filmer för din filmkväll. Där kan du alltid se allting gratis dessutom. Det är det perfekta valet. Vi får heller inte glömma Cineasterna. Kanske du inte ens hört talas om Cineasterna? Men då är det dags att du kollar upp dem. Det enda du behöver är ett bibliotekskort. Så praktiskt. Med det kan du dessutom låna böcker om du vill ta en paus från filmtittandet.

(Visited 608 times, 1 visits today)
Close